Uranium Participation ontgoochelt

We zijn onaangenaam verrast door het nieuwe koersdieptepunt van Uranium Participation. Toch houden we onze positie in het uraniumbedrijf stevig vast.

De koersevolutie van Uranium Participation Corp de afgelopen weken en maanden is erg teleurstellend. De uraniumprijs is de jongste tijd dan ook weer afgegleden naar een dieptepunt van 27,50 USD per pond uranium, terwijl we in februari nog op 34 USD stonden en in dezelfde periode vorig jaar op 38 USD. Ter vergelijking: in de maanden voor de kernramp in Fukushima schommelde de prijs tussen 65 en 70 USD, en op het hoogtepunt in 2007 werd voor een pond uranium nog bijna 140 USD betaald.

In een recent rapport voorspelt Fitch dat de uraniumprijs nog wel even laag zal blijven. De instelling verwijst naar de grote voorraden bij de uitbaters van kerncentrales, de recyclage van uranium en de trage opstart van de kernreactoren in Japan. Fitch blijft op lange termijn wel positief en verwacht dat de wereldwijde vraag naar uranium tegen 2030 met 45% zal toenemen door de stijging van de elektriciteitsconsumptie. Op 1 maart waren er wereldwijd 440 nucleaire reactoren operationeel. Momenteel zijn er 65 in aanbouw, waarvan 24 in China.

Uranium Participation is een bedrijf dat meerwaarde wil creëren door op lange termijn te investeren in fysiek uranium. De huidige uraniumprijs is veel te laag om nieuwe investeringen aan te trekken. Alle voorspellingen wijzen op een structureel deficit op de uraniummarkt, maar eerst moeten de bestaande voorraden worden weggewerkt. De intrinsieke waarde (NAV) van Uranium Participation was eind april gezakt tot 4,49 CAD (Canadese dollar) per aandeel, tegenover nog een NAV van 4,90 CAD op 31 maart en zelfs 5,62 CAD op 29 februari. De korting van de beurskoers op de NAV bedraagt ongeveer 3%.

Nadat de koersbodem op 4,75 CAD ruim drie jaar had standgehouden, zijn we onaangenaam verrast door het nieuwe koersdieptepunt van het afgelopen decennium. We beseffen dat het lang duurt, maar het blijft een kwestie van tijd alvorens we een forse ommekeer zien in de uraniumprijs. We houden dan ook onze positie in Uranium Participation stevig vast (rating 1B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content