Umicore op dreef

De jaarresultaten van Umicorewerden heel goed opgepikt door analisten en beleggers.

Na de bekendmaking van de jaarresultaten herstelde het aandeel van Umicore in korte tijd met 25 procent. Begin deze week nog werd de koers geholpen door twee lovende analistenrapporten in één dag, die het aandeel ook buiten de landsgrenzen onder de aandacht brachten. Vooreerst trok UBS zijn advies op van neutraal naar kopen. Het gaf een forse ruk gaf aan zijn koersdoel: van 37 naar 49 EUR. Het beurshuis Kepler Chevreux ging van houden naar kopen en duwde het koersdoel van 40 naar 45 EUR. Het koerseffect was fraai. Dat heeft wel tot gevolg dat de huidige koers te weinig opwaarts potentieel biedt ten opzichte van onze faire waarde van 44 EUR per aandeel. Vandaar de adviesverlaging naar houden (rating 2B).

We kunnen best begrijpen dat vandaag aandelen van ArcelorMittal verkopen geen vanzelfsprekende beslissing is. De koers is bijzonder ver weggezakt door vele jaren van teleurstellende koersontwikkelingen. Toch vrezen we dat er, mede door de intentie van een kapitaalverhoging van 3 miljard USD, niet meteen beterschap komt. Te meer omdat het niet eenvoudig is voor de Europese Commissie om hard op te treden tegen de dumping van goedkoop Chinees staal op de Europese markten.

Wie wil intekenen op de kapitaalverhoging, zal dan ook een horizon van minstens drie jaar nodig hebben en er rekening mee moeten houden dat dit jaar nog lastig wordt voor de moegetergde ArcelorMittal-aandeelhouders. Gekoppeld aan de algemene turbulenties op de financiële markten, die we eerder nog zien aangroeien dan verminderen, nemen we afscheid. Pas in 2017 zien we weer potentieel (rating 2C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content