Uitbreiding positie in Vale

Vale blijft operationeel goed presteren en in de koers van het aandeel zit al heel wat slecht nieuws verrekend.

Het aandeel van de Braziliaanse grondstoffenproducent Vale zocht vorige week nieuwe dieptepunten op. Dat had enerzijds te maken met de ijzerertsprijs, die verder terugviel onder 50 USD per ton, maar anderzijds ook met de breuk van een dam, waardoor afvalwater uit de ijzerertswinning een Braziliaans dorp overspoelde. De mijn is eigendom van Samarco Mineraçao, een joint venture van Vale en BHP Billiton. Samarco produceert jaarlijks 30 miljoen ton ijzererts, zowat 10% van de totale Braziliaanse output.

De aandacht van investeerders ging in de eerste plaats naar het mogelijke kostenplaatje voor Vale en BHP. Dat valt op dit moment bijzonder moeilijk in te schatten, maar formeel is de mijn eigendom van Samarco, waardoor Vale en BHP juridisch buiten schot blijven. Beide bedrijven hebben wel al aangekondigd een gezamenlijk schadefonds te zullen oprichten. Zowel Vale als BHP heeft aangegeven dat de joint venture in elk geval blijft bestaan.

De focus van Vale ligt op korte termijn op het verder verlagen van de kosten en het reduceren van de schulden. De kapitaalbehoefte zal de komende jaren fors afnemen en tegelijk gaan de productiekosten omlaag. Verder zal ook de kwaliteit van de ertsen stijgen. Zodra de nieuwe mijn operationeel is, komt de nadruk op schuldenafbouw te liggen. Die bedroeg op het einde van het derde kwartaal nog 24,2 miljard USD, maar het doel is naar 15 miljard USD te zakken.

Vale heeft nog enkele activa in de aanbieding, zoals elf Valemax-schepen, een bauxietmijn en een steenkooljointventure in Afrika. We gebruiken de bodemkoers dan ook om onze positie verder op te trekken (rating 1B), terwijl we de positie in First Quantum Minerals afbouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content