So goes January…

Het beursspreekwoord wil dat de maand januari een voorspeller is voor de rest van het jaar. Als dat klopt, staat ons geen goed beursjaar te wachten.

Met een daling van 5,5% is januari 2016 een van de zwakste januarimaanden ooit voor de Standard & Poor’s500-index (vorig dieptepunt -6,78%). Gemiddeld is januari een positieve maand (81 keer op 116 sinds 1900), en zelfs de beste maand van het jaar met een maandgemiddelde van +1,62%.

Het slechte nieuws is dat als januari in een verkiezingsjaar sinds 1950 in het rood eindigde voor de S&P500-index, dat het beursjaar dan ook zonder uitzondering met verlies werd afgesloten. Geen gunstig voorteken! Of wordt 2016 de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt? In elk geval zijn we erg op onze hoede.


Vertex Pharmaceuticals: Amerikaanse biotech onder druk

De Amerikaanse biotechsector staat de jongste maanden onder druk na uitspraken van presidentskandidaat Hillary Clinton over de hoge geneesmiddelenprijzen. Hoewel de kans op veranderingen klein is – de politieke discussie daarover sleept al veel langer aan – is het positieve momentum weg en zakte de biotechindex (ticker IBB) sinds 1 januari al met 22%. Geen goede zaak voor de portefeuillewaarde Vertex Pharmaceuticals, waarvan de geneesmiddelen tegen de taaislijmziekte ook een stevig prijskaartje hebben.

Operationeel verloopt alles nochtans volgens schema. Het bedrijf pakte uit met beter dan verwachte vierdekwartaalcijfers. De omzet van Kalydeco steeg met 45%, tot 181 miljoen USD (+8,9% tegenover het derde kwartaal). De omzet Orkambi – het tweede product dat in juli 2015 in de Verenigde Staten werd goedgekeurd – klom met 68%, tot 219,9 miljoen USD (130,8 miljoen USD in het derde kwartaal). Zonder eenmalige elementen was er een nettowinst van 43 miljoen USD, of 0,17 USD per aandeel (0,14 USD verwacht). Het nettoverlies op jaarbasis daalde met 24%, tot 558 miljoen USD (2,03 USD per aandeel). Voor 2016 mikt Vertex op een lager dan verhoopte omzet voor Kalydeco tussen 670 en 690 miljoen USD (consensus 735 miljoen USD). Voorlopig werd nog geen prognose gegeven voor Orkambi (consensus 1,6 miljard USD).

Eind 2015 was er goedkeuring voor een doelgroep van 25.000 patiënten: 4000 voor Kalydeco en 21.000 voor Orkambi. Via geografische expansie en labeluitbreidingen – lagere leeftijdsgrenzen en bijkomende mutaties – moet dat aantal de komende jaren stijgen naar 44.000, waardoor de omzet van Kalydeco tegen 2018 kan stijgen naar 1 miljard USD en van Orkambi naar 3,5 miljard USD. Ten laatste op 7 februari spreekt het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA zich uit over een labeluitbreiding voor Kalydeco (doelgroep: 1500 patiënten ouder dan twee jaar) die niet werd ingecalculeerd in de omzetverwachting voor 2016. We zijn tevreden met de ontwikkeling van Vertex, maar kunnen niet rond het verzuurde biotechsentiment in de Verenigde Staten. Dat vermindert ook de kansen op ons overnamescenario. We mikken nu toch op enig koersherstel na de forse daling. Daarom behouden we voorlopig onze positie, maar volgen de evolutie van nabij op.


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: uitkijken naar jaarcijfers 2015 op 11 februari (update)

Itau Unibanco Holding: jaarcijfers op 3 februari

Solvay: koers zwaar onder druk door adviesverlagingen; goedkoopste Europese chemieaandeel (update)


Energie

Peabody Energy: resultaten Q4 uitgesteld tot 11 februari (update)

PNE Wind: tegenvaller in het Verenigd Koninkrijk

Uranium Participation:onderwaardering van circa 20% tegenover intrinsieke waarde

Velcan: beste productiecijfers ooit in Brazilië; krijgt positieve opvolging van KBC Securites, wat voor koersherstel zorgde (update)


Goud en metalen

ArcelorMittal: Europese Commissie plant importheffingen op Chinees en Russisch vlakstaal; leidt tot koersherstel; jaarcijfers op 12 februari (update)

Franco-Nevada: nieuwkomer voorbeeldportefeuille

Market Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen herstelden afgelopen week (update)

Rio Tinto: sterkste speler bij grondstoffenreuzen; jaarcijfers op 11 februari (update)

Umicore: jaarcijfers op 5 februari (update)


Landbouw

Deere & Co: beter dan verwachte resultaten

Potash Corp.: cijfers Q4 onder verwachtingen; dividendverlaging naar 1 USD per aandeel, maar mogelijk meer inkoop eigen aandelen, weldra bespreking (update)

Sipef: begon met inkoop eigen aandelen

Suedzucker: resultaten Q3 van boekjaar 2015-2016 lieten onvoldoende beterschap zien

Syngenta: blijft overnamekandidaat voor 2016

Tessenderlo: er komt nieuw fusievoorstel voor Picanol Tessenderlo Group met betere verhoudingen voor Tessenderlo-aandeelhouders (update)


Vergrijzing

Ablynx: ontvangt 8 miljoen EUR mijlpaalbetaling van Boehringer Ingelheim voor start klinische studie met een bispecifieke nanobody in kankerpatiënten (update)

Bone Therapeutics: breidt programma voor Allob uit van vertraagd helende naar meervoudige breuken

Fagron: geruchten en mediaberichten blijven het hebben over een nakende (private) kapitaalverhoging (update)

GlaxoSmithKline: overnamespeculatie (Johnson & Johnson; Reckitt Benkiser voor Consumer Health-afdeling) laait weer op; cijfers Q4 op 3 februari (update)

MDxHealth: maakte erg positieve resultaten bekend voor biopsie test AssureMDx voor blaaskanker

Vertex Pharmaceuticals: cijfers Q4 boven verwachting (zie boven)

So goes January...

Partner Content