Renteverhoging of niet?

Het vooruitzicht op een nieuwe renteverhoging zette de goudbeleggingen onder druk.

Uit de notulen van de vorige vergadering van de Federal Reserve kunnen we afleiden dat een tweede renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank wel degelijk op tafel zal komen op de volgende meeting in juni. Maar de beslissing zal afhangen van de economische data. Het vooruitzicht op een nieuwe renteverhoging zette de goudbeleggingen onder druk. De goudtracker SPDR Gold Shares Trust en vooral de goudmijntracker VanEck Vectors Gold Miners verloren flink wat terrein. Na de forse klim in het eerste deel van het jaar zijn zulke tussentijdse correcties verre van abnormaal. De kwartaaldividenden van Barco, Silver Wheaton en Umicore zijn intussen verwerkt.


Bone Therapeutics: osteoporose-studie naar ALLOB

Bone Therapeutics, de Waalse specialist in de ontwikkeling van botvormende celtherapieproducten voor het herstel en de preventie van botbreuken, kondigde vorige week een belangrijke wijziging aan van het onderzoeksprogramma naar ernstige osteoporose. De lopende fase IIa-studie (20 patiënten) met PREOB – een autoloog botvormend celtherapieproduct, gemaakt uit beenmergcellen van de patiënt – wordt stopgezet, na de rapportering van veelbelovende eerste werkingsresultaten bij de eerste zeven patiënten eind maart. Die positieve resultaten en de positieve veiligheids- en eerste werkingsresultaten van de lopende studies met ALLOB – een allogeen botvormend celtherapieproduct, gemaakt uit beenmergcellen van een gezonde vrijwilliger – schenken voldoende vertrouwen om begin 2017 een fase II-studie op te starten met ALLOB bij patiënten met ernstige osteoporose. ALLOB biedt heel wat voordelen op het gebied van de dosering, de logistiek en de schaalbaarheid, en de omschakeling maakt het programma duidelijk aantrekkelijker voor grotere farmaspelers. Gezien de grootte van de osteoporosemarkt (8,4 miljard USD), mikt Bone Therapeutics voor die indicatie op termijn op een partnerschap.

Over de studies met ALLOB was er eerder deze maand twee keer positief nieuws. In de fase I/IIa-studie bij een vertraagd helende breuk (na drie maanden nog niet genezen; 1 miljoen gevallen jaarlijks) behaalden drie patiënten in de tweede groep van vier patiënten de beoogde werkingsresultaten. Daarmee staat de succesratio op zeven op acht. De studie mag vervroegd worden afgesloten als minstens twaalf van de eerste zestien patiënten het primaire eindpunt halen (resultaten in de eerste jaarhelft van 2017).

Ten tweede was er de sneller dan verwachte voltooiing van de rekrutering van zestien patiënten voor de fase I/IIa-studie bij patiënten die een lumbale vertebrale fusie- operatie moeten ondergaan. De werkingsresultaten bij de eerste patiënt waren positief, en binnenkort volgen de resultaten van de eerste vier patiënten (volledige resultaten medio 2017). Tegen het jaareinde start een eerste fase III-studie met PREOB in de Verenigde Staten, voor de indicatie osteonecrose (afsterven van het botbeen in de heup; 200.000 patiënten). De positieve omschakeling van de osteoporosestudie naar ALLOB duidt op een toenemend vertrouwen in de veiligheid en de werkzaamheid van ALLOB. We zijn dan ook tevreden met die beslissing en behouden het aandeel in de voorbeeldportefeuille (rating 1C).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Bescherming

Lyxor ETF Eurostoxx50 Short: opbouw positie werd verder uitgebouwd en is nu afgerond, ter bescherming van resterende Europese aandelenposities, want herstelbeweging beurzen lijkt afgelopen (update)

Proshares Short qqq: inverse tracker op Nasdaq speelt in op verwachte daling van de technologiebeurs, gezien de hoge waardering; positie wordt mogelijk nog verder uitgebouwd


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: tradingupdate Q1 gaf hogere omzet dan verwacht; Jan De Witte (ex-topmanager bij General Electric) volgt Eric Van Zele als CEO op vanaf 1 oktober


Energie

Uranium Participation:ontgoochelende koersevolutie door sterke daling intrinsieke waarde tot 4,49 CAD per aandeel op 30 april door daling uraniumprijs (update)

Velcan: jaarcijfers 2015 voldeden ruimschoots aan de verwachtingen; wel jammer van het tegenvallend nieuws uit Indonesië met het SukaRame- en Meureubo 2-project (lees p. 6)


Goud en metalen

Franco-Nevada: resultaten Q1 bleven wat onder de verwachtingen; weldra bespreking

iShares Silver Trust: tracker op zilver, dat de afgelopen jaren nog veel meer is teruggevallen dan het goud; staat aan begin van een stierenmarkt; positieopbouw richting 5% is afgerond

Silver Wheaton: koers maakt inhaalbeweging in navolging van zilverprijs tegenover het goud

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud weer in stierenmarkt; de vraag naar goud is in het eerste kwartaal door massale aankopen door beleggers gestegen naar 1290 ton, een toename van maar liefst 21%; onlangs wel wat druk door hint van Fed naar nieuwe renteverhoging in juni (update)

Umicore: tradingupdate Q1 bleef onder de verwachtingen, vandaar koersdaling; gaat voluit voor elektrische wagen; berichten dat er interesse is voor zinkactiviteiten die te koop staan (update)

VanEck Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nog toe in 2016 door trendommekeer goudprijs, maar sinds kort regelmatig een correctie, zeker gezien toenemende kans op nieuwe renteverhoging in Verenigde Staten (update)


Landbouw

Potash Corp.: resultaten Q1 vielen tegen met verlaging van jaarprognoses tot gevolg; wel sprake van koersuitbodeming

Sipef: presenteert een mooie productiegroei in Q1; winstherstel lijkt in de maak

Syngenta: tradingupdate Q1 in lijn met verwachtingen; vriendschappelijk bod ChemChina tegen 465 USD per Syngenta-aandeel; voorlopig afwachten (update)

Tessenderlo: tradingupdate Q1 bleef ver onder de verwachtingen en leidde tot koersval; Luc Tack heeft via vennootschap Symphony Mills zijn belang in Tessenderlo verder opgetrokken


Vergrijzing

Ablynx: kwartaalupdate toonde weinig verrassingen; kaspositie met 233,7 miljoen EUR wat boven de verwachtingen; publiceerde gunstige resultaten fase I/IIa voor ALX-0171, geïnhaleerd nanobody anti-RSV (respiratoir synticaal virus) bij gehospitaliseerde baby’s; RSV is de primaire oorzaak van ernstige aandoeningen van de lagere luchtwegen bij baby’s en jonge kinderen (update)

Bone Therapeutics: geen bijzonderheden in kwartaalupdate; kaspositie eind eerste kwartaal was 30,4 miljoen EUR; voltooide rekrutering voor fase II-studie Allob voor spinal fusion of vertebrale fusie en gunstige resultaten fase I/IIa-studie Allob voor vertraagd hele breuken (zie boven)

Fagron: adviesverhoging na akkoord met schuldeisers en investeerders; alle voorwaarden zijn vervuld; zullen intekenen op de publieke kapitaalverhoging tegen 5,16 EUR per aandeel; wellicht intekenperiode in juni (update)

MDxHealth: resultaten Q1 lieten een forse omzetgroei van 66% zien, tot 6,7 miljoen USD, maar het verlies steeg ook tot 3,2 miljoen USD; er werd 6,6 miljoen USD cash verbrand, zodat kaspositie zakte tot 25,1 miljoen USD; jaardoelstellingen bevestigd (30 tot 50% omzetgroei); weldra bespreking (update)

Renteverhoging of niet?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content