Potash stopt bod op K+S

Zoals we hadden verwacht en gehoopt, heeft Potash Corporation zijn overnamebod op zijn Duitse sectorgenoot K+S afgeblazen.

Dat bod was ongetwijfeld deels de oorzaak van het zwakke koersverloop van het Canadese meststoffenbedrijf in de voorbije maanden. Toen maandag het nieuws bekend raakte, kelderde het aandeel van K+S en liet Potash een herstel optekenen. Potash bood 7,85 miljoen EUR of 40,75 EUR per aandeel van K+S.

De overname-interesse was vooral ingegeven door het Legacy-project, de eerste nieuwe potashmijn in de Canadese provincie Saskatchewan in meer dan veertig jaar. De Duitsers investeerden er meer dan 2 miljard EUR in en de eerste productie wordt in de tweede helft van volgend jaar verwacht. Vanaf 2017 zou de jaarlijkse productie 2 miljoen ton bereiken.

Het management van K+S heeft altijd verklaard dat het bod in cash veel te laag was. Potash haalt de mindere evolutie van de grondstoffenprijzen aan om een einde te stellen aan het bod. Onlangs nog heeft sectorgenoot Mosaic zijn omzet- en winstverwachtingen verlaagd. De inkomens van landbouwers staan onder druk en dat weegt duidelijk op de vraag naar kaliumhoudende meststoffen.

En toch is er hoop voor 2016 en de volgende jaren. De World Metereological Organisation heeft een nieuwe waarschuwing uitgestuurd door de huidige El Nino in Latijns-Amerika een van de ergste kan zijn sinds 1950 en dat het uitkijken is voor zware stormen. Het weerkundige fenomeen dat om de twee tot negen jaar verschijnt, veroorzaakt droogte in Azië en overvloedige regens en stormen in Latijns-Amerika. Vandaar dat we uitkijken om onze posities in de landbouw en ook in Potash Corp op te voeren (rating 1B).

Partner Content