Positie in Adidas verhoogd

Amerikaanse druk kan het management van Adidas tot maatregelen aanzetten om meer aandeelhouderswaarde te creëren.

De tendens bij ArcelorMittal is weer ten gunste gekeerd. Onze aankooplimiet werd op 1 à 2% na niet gehaald, zodat we de limiet optrekken, want anders lijkt de kans verkeken om het aandeel nog in de portefeuille te kunnen opnemen.

Een ander aandeel dat na een diepe val in de zomer weer naar boven gaat, is Adidas. De Duitse sportartikelengigant werd toen afgestraft voor een forse verlaging van de winstverwachtingen voor dit jaar, als gevolg van de sterke euro, de problemen in Rusland en de problemen van de golfdivisie Taylor Made. Het bericht dat enkele hedgefondsen van plan zijn posities in te nemen, haalde de koers van de jaarbodem weg. Het gaat onder meer om Knight Vinke Asset Management en Third Point LLC. Hun bedoeling zou zijn het ontslag te eisen van Herbert Hainer te eisen, die CEO is sinds 2001 en ook (tijdelijk?) voorzitter van Bayern Munchen. Daarnaast willen ze de afsplitsing van Taylor Made en het succesvollere Reebok, om aandeelhouderswaarde te creëren. We leggen een aankooplimiet om onze positie te versterken (rating 1A).

Gemengd beeld bij Inditex

Met de cijfers voor het eerste halfjaar van het boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum boekjaar 31 januari) heeft Inditex gedeeltelijk aan de verwachtingen van de analisten voldaan. Inditex is de maatschappij boven de uiterst succesvolle kledingketen Zara. De hele groep bestaat uit acht merken, met naast Zara Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home (bed- en badlinnen) en Uterqüe.

De groep beschikte eind juli wereldwijd over 6460 winkels, na de opening van 120 nieuwe winkels in veertig landen in de eerste zes maanden van het boekjaar. Die zorgden voor een omzet in de periode februari-juli van 8,09 miljard EUR, of 6% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij constante wisselkoersen (zonder het effect van de sterkere euro) was sprake van een omzetstijging met 11%. Het zakencijfer lag licht onder de analistenconsensus. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 4,5%, maar het resultaat lag dan weer boven de verwachting, met 1,62 miljard EUR bedrijfskasstroom (ebitda) en een nettowinst van 928 miljoen EUR, tegenover een analistenconsensus van 910 miljoen EUR.

Dure euro

Vooral kostenbesparingen hebben het resultaat gered. De brutomarge zakte van 58,6 naar 57,6%, de laagste brutomarge sinds 2009. Ook voor Inditex is de terugval van de euro de jongste weken en maanden dan ook welkom. Bij de start van het lopende tweede semester van het boekjaar bedraagt de omzetgroei 10% (bij constante wisselkoersen) voor de periode 1 augustus tot en met 12 september. Voorlopig houdt het management het (voorzichtig?) bij stabiele marges voor het tweede semester.

Afgelopen zomer (25 juli) werd het aandeel in vijven gesplitst. Inditex is zonder discussie topkwaliteit. We mikken wel op (minstens) 10% omzetgroei (bij constante wisselkoersen) voor nog vele jaren. De groeiende middenklasse in de opkomende landen speelt de textielsector recht in de kaart. We beschouwen de positie in de voorbeeldportefeuille als een voor de lange termijn (rating 1B), want we kunnen niet om het feit heen dat het aandeel, tegen 26 keer de verwachte winst voor het boekjaar 2014-2015 en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 15, momenteel pittig gewaardeerd is.

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

? Adidas: interesse van Amerikaanse hedgefondsen; positieverhoging (zie boven)

? Barco: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; wachten op nieuws over verkoop Defense & Aerospace

? Bolloré: halfjaarresultaten conform verwachtingen

? Coca-Cola: neemt belang van 16,7% in Monster Beverage

? Cosan: koers evolueert afhankelijk van verkiezingspolls voor Braziliaanse presidentsverkiezingen

? Henkel: adviesverhoging, weer naar koopwaardig

? Inditex: gemengde halfjaarresultaten (zie boven)

? LVMH: gaat participatie van 23% in Hermès verdelen onder aandeelhouders

? SABMiller: overnamebod AB InBev, of doet het zelf een belangrijke overname?

? Standard Chartered: minnelijke schikking van 300 miljoen USD in Verenigde Staten

? Volkswagen pref.: erg goedkope waardering

? Yum! Brands: adviesverhoging, weer naar koopwaardig

Energie

? CGG: koers even in herstel, mede door aankondiging van enkele orders

? Fred Olsen Energy: nog geen sprake van enig koersherstel

? Royal Dutch Shell: meevallende kwartaalcijfers

? Uranium Participation: koers in herstel

Goud en metalen

? First Quantum Minerals: staking in Guelb Moghrein mijn weegt op koers

? Vale: koers onder druk door verdere daling ijzerertsprijs

Landbouw

? Asian Citrus: trading-update schat schade voor plantages van tyfoon Rammasun op 36 miljoen RMB; definitieve jaarcijfers op 26 september

? Deere & Company: omzet- en winstverwachtingen verlaagd

? Nutreco: cijfers tweede kwartaal boven analistenconsensus

? Syngenta: cijfers licht negatief onthaald

? Tessenderlo: kapitaalverhoging met voorkeurrecht van 150 à 200 miljoen EUR tegen eind dit jaar

Vergrijzing

? Essilor: sterke halfjaarcijfers zorgen voor mooi koersherstel

? Novo Nordisk: recordkoers na goedkeuring voor Saxenda (middel tegen obesitas) op Amerikaanse markt

? Sanofi: koers eindelijk op dreef

? Thrombogenics: Jetrea nu ook goedgekeurd in Zuid-Korea

? Tubize (fin): UCB kreeg goedkeuring voor monotherapie Vimpat; onderwaardering Tubize blijft 40%

Partner Content