LVMH begraaft strijdbijl

Het aandeel van de Franse luxegigant LVMH reageerde positief op de aankondiging dat een einde komt aan de strubbelingen met Hermès International.

Sterke man Bernard Arnault is dan toch ingegaan op het verzoek – of noem het de eis – van Axel Dumas om het belang van 23% op te geven dat LVMH had in Hermès International (beurswaarde van de participatie op moment van de aankondiging: 5,7 miljard EUR). Dumas stond op de onafhankelijkheid van de keten.

Na vier jaar wordt de strijdbijl in de Europese luxesector begraven. Hermès heeft zich altijd verzet tegen de opbouw van de participatie door LVMH en vindt nu dus gehoor. LVMH gaat zijn Hermès-aandelen onder zijn aandeelhouders verdelen en heeft beloofd de eerstvolgende vijf jaar ook niet opnieuw Hermès-aandelen te zullen kopen. De transactie moet voor 20 december zijn afgerond en levert een meerwaarde van 2,8 miljard EUR op.

Mede door de positieve koersreactie zijn de mindere halfjaarcijfers alweer bijna vergeten. De koers van het luxe-imperium van Bernard Arnault verloor bijna 7% na de bekendmaking van de halfjaarresultaten op 25 juli. In tegenstelling tot de twee voorgaande trimesters vielen de cijfers deze keer tegen. De keten van een zestigtal sterke merken leverde een organische omzetgroei van 3% af voor de eerste zes maanden van 2014, of 14,0 miljard EUR versus 13,6 miljard. Analisten hadden echter gemiddeld op 14,2 miljard EUR gerekend.

LVMH blijft echter een luxeconcern van topkwaliteit. Tegen 18 keer de verwachte winst voor 2014 en 10 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) is de waardering nog aanvaardbaar. Het advies blijft dan ook ‘koopwaardig’ (rating 1A) op basis van een faire waarde van 146 EUR per aandeel.

Partner Content