Je weet maar nooit

De spanning stijgt op Wall Street, want de politieke impasse in Washington houdt aan.

De politieke impasse in Washington houdt aan. Net zoals de jongste maanden en jaren al het geval was, zijn de Democraten en de Republikeinen niet tot een akkoord gekomen over de overheidsfinanciën. Er was tot nog toe onvoldoende bereidheid om een compromis te sluiten. Al bleek donderdag dan toch dat de deur voor het eerst sinds lang op een kier stond. Er werd voor het eerst gesproken over een tijdelijke en beperkte verhoging van het schuldenplafond om zo tijd te kopen om aan een fundamenteler oplossing te werken. De druk om tot een akkoord te komen, werd de jongste dagen nationaal en internationaal fors opgevoerd. Een akkoord is een must, maar het is geen vanzelfsprekendheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zeker dat er tijdig een compromis wordt gevonden.

Panieksessies op de beurs mogen de volgende dagen dan ook niet worden uitgesloten. Het is een dossier dat van dag tot dag moet worden opgevolgd, maar waarop we zelf maar om de drie dagen kunnen ingrijpen. Vandaar dat we panieklimieten in aan- en verkoop leggen, onder het motto ‘je weet maar nooit’. De aandelen van Bolloré, Pernod Ricard en Qualcomm spelen in op het langetermijnthema van de consumptie van de middenklasse in de opkomende landen. Maar die aandelen vonden we op het moment van de bespreking nog te duur voor een onmiddellijke aankooplimiet. Ze hebben daardoor voorlopig nog een rating 2. Nog meer koersdruk tijdens de komende dagen kan ze tot een voor ons aanvaardbaar aankoopniveau brengen, vandaar de drie lage(re) aankooplimieten. Onze kaspositie is echter ontoereikend om die aankopen te financieren.

Onze bescherming met de trackers Lyxor Bear Eurostoxx50 en Proshares Short QQQ speelde in op de dreigende fiscale crisis in de VS. Daar komen er dus hogere verkooplimieten, in de eerste plaats voor de tracker op de Eurostoxx50, omdat de perspectieven voor de Europese indexen hoe dan ook gunstiger liggen dan die voor Wall Street.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content