Herschikkingen zijn afgerond

We hebben ons de afgelopen maanden voldoende voorbereid op mogelijk woelige beurstijden door een evenwicht te creëren tussen aandelenposities, edelmetalen, cash en bescherming.

De westerse aandelenmarkten blijven het moeilijk hebben met de combinatie van mindere bedrijfsresultaten en twijfels over de efficiëntie van het beleid van de centrale banken. We hebben ons de afgelopen weken en maanden voldoende voorbereid op mogelijk woelige beurstijden door een evenwicht te creëren tussen aandelenposities, cash en bescherming, en edelmetalen (goud en zilver profiteren van toenemende onzekerheid). Dat moet ons in staat stellen zelfs in een erg zwakke beursomgeving degelijke rendementen te halen.

In de loop van vorige week hebben we de opbouw van onze positie in de trackers Lyxor Eurostoxx50 short en iShares Silver Trust (ticker SLV) afgerond. De grote lijnen zijn rond. In geval van noodzaak zullen we nog aan wat finetuning doen. De kwartaaldividenden van Potash Corp en Syngenta werden verwerkt.


Syngenta presteert in lijn

ChemChina, de nummer zeven in de sector van de gewasbeschermingsmiddelen (wereldmarktaandeel van 5%, tegenover 19% voor Syngenta en 8% voor Monsanto), heeft ruim twee maanden geleden een vriendschappelijk bod in cash van 465 USD per aandeel op Syngenta gelanceerd. Maar intussen gaat het leven voor de Zwitserse gigant in zaden en gewasbescherming gewoon door en dat betekent ook dat het bedrijf elke drie maanden kwartaalcijfers publiceert.

In het eerste trimester is de omzet in de lijn van de verwachtingen uitgekomen. De omzet bedroeg 3,74 miljard USD, weliswaar 7% minder dan in het eerste kwartaal van 2015 (4,02 miljard USD), maar een gevolg van de sterke dollar. Bij constante wisselkoersen is sprake van een stabiele omzet. Regionaal bekeken deden Europa en Afrika het goed, maar vooral Azië liet het deze keer afweten. De koersreactie was lichtjes positief.

Sinds 23 maart en tot en met 20 mei kunt u uw Syngenta-aandelen overdragen aan ChemChina en er tijdelijke aandelen van Syngenta AG-TEMP met een aparte ticker SYNNE voor in de plaats krijgen. De 465 USD per aandeel krijgt u wel pas als een aantal voorwaarden is vervuld, zoals de goedkeuring door de mededingingsautoriteiten. ChemChina moet ook minstens 67% van de aandelen in handen krijgen. Tot nu hebben we de kat uit de boom gekeken en geadviseerd nog niet op het aanbod van ChemChina in te gaan. We blijven tot nader order bij dat standpunt. We gaan ervan uit dat ChemChina het bod later nog zal heropenen, mochten de voorwaarden één voor één worden vervuld. Het nadeel is dat de liquiditeit van het tijdelijke aandeel (ticker SYNNE) beperkt is en dat voor een stuk zal blijven, en we toch het meer liquide aandeel (ticker SYNN) verkiezen.

Bij de tradingupdate werd bevestigd dat alles op schema blijft om de overname tegen eind dit jaar af te ronden. Al moeten we toegeven dat vooral in de Amerikaanse politiek steeds meer stemmen opgaan voor een poging om het bod af te blokken via de USDA (het Amerikaans ministerie van Landbouw) en het CFIUS (het comité bevoegd voor buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten). Dat de deal tegen het einde van het jaar volledig rond is, kan dus ook te optimistisch zijn. (rating 2A).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Bescherming

Lyxor ETF Eurostoxx50 Short: opbouw positie werd verder uitgebouwd en is nu afgerond, ter bescherming van resterende Europese aandelenposities, want herstelbeweging beurzen lijkt op laatste benen te lopen (update)

Proshares Short qqq: inverse tracker op Nasdaq speelt in op verwachte daling van de technologiebeurs, gezien de hoge waardering; positie wordt mogelijk nog uitgebouwd


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: tradingupdate Q1 gaf hogere omzet dan verwacht; Jan De Witte (ex-topmanager bij General Electric) volgt Eric Van Zele als CEO op vanaf 1 oktober


Energie

Uranium Participation:onderwaardering van 7% tegenover intrinsieke waarde op 31 maart

Velcan: jaarcijfers 2015 voldeden ruimschoots aan de verwachtingen; weldra bespreking; wel jammer van het tegenvallende nieuws uit Indonesië met het SukaRame- en Meureubo 2-project (update)


Goud en metalen

Franco-Nevada: weldra bespreking van resultaten Q1 (update)

iShares Silver Trust: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; tracker op zilver, dat de afgelopen jaren nog veel meer is teruggevallen dan goud; staat aan begin van een stierenmarkt; positieopbouw richting circa 5% is afgerond (update)

Silver Wheaton: koers maakt inhaalbeweging in navolging van zilverprijs tegenover het goud

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud weer in stierenmarkt; opbouw positie is afgerond, want positie aan bovenkant vooropgestelde vork van 5 à 10% van de voorbeeldportefeuille

Umicore: tradingupdate Q1 bleef onder de verwachtingen, vandaar koersdaling; gaat voluit voor elektrische wagen; weldra bespreking

VanEck Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nog toe in 2016 door trendommekeer goudprijs als gevolg van twijfels over impact uiterst soepele monetaire beleid centrale banken op economische groei


Landbouw

Potash Corp.: resultaten Q1 vielen tegen met verlaging van jaarprognoses tot gevolg; wel sprake van koersuitbodeming (update)

Sipef: presenteert een mooie productiegroei in Q1; winstherstel lijkt in de maak

Syngenta: tradingupdate Q1 in lijn met verwachtingen; vriendschappelijk bod ChemChina tegen 465 USD per Syngenta-aandeel (zie boven)

Tessenderlo: tradingupdate Q1 bleef ver onder de verwachtingen en leidde tot koersval; Luc Tack heeft voor 1,2 miljoen EUR rechtstreeks Tessenderlo-aandelen bijgekocht via Symphony Mills (update)


Vergrijzing

Ablynx: publiceerde gunstige resultaten fase I/IIa voor ALX-0171, geïnhaleerd nanobody anti-RSV (respiratoir synticaal virus) bij gehospitaliseerde baby’s; RSV is de primaire oorzaak van ernstige aandoeningen van de lagere luchtwegen bij baby’s en jonge kinderen (lees p. 4)

Bone Therapeutics: voltooide rekrutering voor fase II-studie Allob voor spinal fusion of vertebrale fusie (update)

Fagron: is gered na akkoord met schuldeisers, vooral door akkoord met groep investeerders die eerste deel kapitaalverhoging wil uitvoeren tegen 5,7916 EUR per aandeel; verder koersherstel, weldra bespreking (update)

MDxHealth: resultaten Q1 lieten een forse omzetgroei van 66% zien, tot 6,7 miljoen USD, maar het verlies steeg ook tot 3,2 miljoen USD; er werd 6,6 miljoen USD cash verbrand, zodat kaspositie zakte tot 25,1 miljoen USD; jaardoelstellingen bevestigd (30 tot 50% omzetgroei); weldra bespreking (update)

Herschikkingen zijn afgerond

Partner Content