Gemengde tradingupdate voor Barco

De tradingupdate van Barco over het derde kwartaal is een gemengd verhaal.

De kwartaalomzet van Barco bleef duidelijk onder die van de twee voorgaande trimesters, met 230,3 miljoen EUR (was 241,6 miljoen EUR in het eerste en zelfs 264,6 miljoen EUR in het tweede kwartaal). Daarmee bleef de visualisatiespecialist manifest onder de analistenconsensus. Het cijfer lag ook maar 1 miljoen EUR boven het zakencijfer in het derde trimester van vorig jaar.

Barco had te kampen met de verwerking van de orders, deels door een IT-conversie. Het omzetcijfer had dus hoger kunnen liggen, als het bedrijf de bestellingen sneller had kunnen afhandelen. Dat was het goede nieuws van de tradingupdate: het orderboek blijft aangroeien en stond op 31 december van vorig jaar op 302,2 miljoen EUR, tegenover 333,2 miljoen EUR op 30 juni van dit jaar. Het is intussen verder aangegroeid tot 367,2 miljoen euro, of 25,1% hoger dan begin dit jaar. Het aantal bestellingen ligt na negen maanden 18,8% hoger dan in dezelfde periode van 2014. Van een negatieve impact van de Chinese groeivertraging lijkt dus geen sprake. Dat verklaart de milde koersreactie op het nochtans teleurstellende omzetcijfer.

Vanuit beleggersstandpunt blijft de vaststelling dat het aandeel erg goedkoop noteert, tegen 1,1 keer de boekwaarde, amper 5,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) en met een verwacht dividendrendement van meer dan 3% bruto. En dan hebben we nog de stevige nettokaspositie (187,7 miljoen EUR eind juni) niet in rekening gebracht. De erg lage waardering spoort blijkbaar alleen maar de referentie-aandeelhouder Van de Wiele (Charles Beauduin), die vorig jaar het Gimv-belang heeft overgekocht, ertoe aan zijn participatie tot boven 13% te tillen. Ongewijzigd advies op koopwaardig (rating 1B).

Partner Content