Duimen voor bod op SABMiller

The Wall Street Journal lanceerde het verhaal dat ABInBev kredieten probeert te vinden bij de banken om SABMiller over te nemen.

Terwijl het vorige nummer al werd gedrukt, lanceerde The Wall Street Journal het verhaal dat ABInBev kredieten probeert te vinden bij de banken om SABMiller over te nemen. Vindt de bedrijfstop van SABMiller nog een andere overnameprooi? Of gaat de familie Heineken voor een hogere prijs alsnog op het voorstel van SABMiller in? We mikken natuurlijk op een overnamebod van ABInBev en zijn voorlopig uiterst tevreden met de koersstijging van 35% sinds de opname in de voorbeeldportefeuille (rating 2A).

Bodem bereikt?

Uranium Participation werd in 2005 opgericht en heeft als doel meerwaarde te creëren door te beleggen in fysiek uranium op lange termijn. De uraniumprijs piekte in de zomer van 2007 nog in de buurt van 130 USD per pound (omgerekend 454 gram) naar 31 USD zeven jaar later. Het aandeel van kernenergie in de totale energiemix blijft rond 12% fluctueren. We zien ook dat het aantal reactoren dat wordt voorgesteld of gepland of dat in aanbouw is sinds Fukushima niet is afgenomen.

De vraag naar uranium is dus verzekerd. Maar aan de aanbodzijde is er een dubbel probleem. Enerzijds wordt, hoewel stijgend, structureel te weinig uranium geproduceerd. Het structurele aanbodtekort werd echter opgevangen door secundair aanbod, vooral vanuit de kernontwapeningsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Rusland. Daarnaast waren en zijn er de Japanse overschotten na het Fukushima-drama. Zelfs specialisten zijn erover verdeeld wanneer we opnieuw een zeer krappe vraag- en aanbodsituatie zullen krijgen. De tracker op uranium mag dan ook worden gezien als een belegging op lange termijn. We zitten in elk geval in de buurt van het laagste koerspeil van de voorbije vijf jaar (rating 1B).

Partner Content