Bijkomende winstnemingen

De beurzen blijven ook in de paasvakantie goed op dreef. Daardoor komen steeds meer aandelen in de voorbeeldportefeuille in de buurt of zelfs boven de vooropgestelde, voorzichtige faire waarde. Dat betekent dat we her en der posities afbouwen of verkopen.

Voor Solvay berekenden we een faire waarde tussen 130 en 135 EUR. Daar staan we nu boven. Vandaar de verkooplimiet. Voor Umicore ligt die waarde rond de huidige koers. Om die reden bouwen we de positie verder af.

Lafarge: fusieproject gered

De voorbije weken werd het af en toe bijzonder spannend rond het fusieproject van Lafarge met het Zwitserse Holcim. De Zwitsers deden LafargeHolcim wankelen door de oorspronkelijke voorwaarden ter discussie te stellen. Maar eerst kwamen de aandeelhouders al tot een compromis over de ruilvoorwaarden. De oorspronkelijke fusie van gelijken (één voor één) werd aangepast naar 0,9 aandelen van Holcim per Lafarge-aandeel. Met de aanstelling van Eric Olsen werd ook toegegeven aan de tweede verzuchting van de Zwitsers.

Daarmee lijken de plooien weer gladgestreken. Al zestien op de twintig overheden (80%) hebben groen licht gegeven aan de fusieoperatie. Op de Amerikaanse mededingingsautoriteit is het nog wachten. Het blijft het doel om de fusie definitief af te ronden tegen de zomer.

Toen die op de helling leek te staan, hebben we uit voorzichtigheid een derde (25 op 75 aandelen) verkocht en het advies verlaagd. Nu het fusieproject LafargeHolcim (later krijgt de nieuwe groep wellicht ook een andere naam) gered is, verhogen we het advies opnieuw naar koopwaardig (rating 1B). Dat houdt ook in dat we ons klaar houden om een aankooplimiet voor 25 aandelen in de markt te leggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content