Beursoptimisme koelt af
De klad blijft in de westerse beurzen zitten. Het patroon is dezer dagen dat na een daling een beperkt herstel volgt, maar meteen daarna is er een nieuwe daling.
Tot nader order gaat het enkel maar om een tussentijdse correctie, zoals we er het afgelopen jaar nog een aantal hebben gezien. Alleen is de aanleiding wel fundamenteler: het einde van een periode van ongebreidelde expansie in de Amerikaanse monetaire politiek. Dat veroorzaakte onduidelijkheid en onzekerheid. Het doet de Inside Marktenindicator verder dalen (score van -15 naar -16). Het is duidelijk dat we in een correctiefase zitten. Het is uitkijken naar de omvang ervan en of het Amerikaanse banenrapport al dan niet voor een kentering zal zorgen. Maar het is vooral aan de Federal Reserve om meer duidelijkheid te verschaffen. Het ongebreidelde beursoptimisme onderging recentelijk duidelijk enige afkoeling.
De aanhoudende verkoopdruk van Amerikaanse shorters en ook meer en meer in paniek geslagen Belgische particulieren bracht de koers van Thrombogenics tot onder onze aankooplimiet. Gelukkig zorgde de start van de opvolging van het Leuvense biotechbedrijf door ING voor enig weerwerk. De analist van de Nederlandse financiële instelling begint met een koersdoel van…73 EUR, ver boven de anderen. De 50 extra gekochte aandelen beschouwen we eerder als een koopgelegenheid. Dus voor de korte(re) termijn. Als bijvoorbeeld de koers zou herstellen op meevallende halfjaarresultaten, dan zullen we die 50 extra aandelen wellicht weer verkopen. Maar tot nader order hanteren we het advies ‘koopwaardig’ (rating 1C).
Mede door de algemene beursterugval is ook de koers van Anfield Nickel onder druk komen te staan. Vandaar dat we het aankooporder weer activeren, in de hoop dat in de komende weken of maanden de verkoop van het Mayaniquel-project in Guatemala tot een goed einde wordt gebracht. (rating 1C).
Recentelijk heeft Arcelor Mittal de verkoop afgerond van 15% van ArcelorMittal Mines Canada (AMMC). De koper is een consortium onder leiding van het Koreaanse Posco en het Chinese China Steel Corporation. De totale opbrengst voor ArcelorMittal bedroeg 1,1 miljard USD. Een zoveelste stap om de rendabiliteit en/of de schuldpositie te verbeteren. Want de staalsector beleeft geen florissante tijden. In het eerste kwartaal boekte de grootste staalproducent ter wereld een nettoverlies van 345 miljoen USD. Realistischer is het te kijken naar de evolutie van de bedrijfskasstroom (ebitda). Die kwam uit op 1,57 miljard USD, perfect vergelijkbaar met het cijfer van de laatste 3 maanden van vorig jaar (1,56 miljard USD). Ook werd de analistenconsensus van 1,32 miljard USD geklopt. Het is wel bijna 26% lager dan in het eerste kwartaal van 2012.
Toch blijft topman (CEO) Lakshmi Mittal uitgaan van een hogere ebitda in het tweede kwartaal dan in het eerste, ondanks het mindere eerste trimester een hogere ebitda voor 2013 dan voor vorig jaar. Er is dus hoop op beterschap. Het aandeel noteert tegen een (diepe) crisiswaardering en mede door het herstel van de Amerikaanse economie presteert het aandeel tegenwoordig beter dan het marktgemiddelde. We kijken uit om onze positie te versterken (rating 1C).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier