Afscheid van ArcelorMittal

De verwachtingen voor de kwartaalcijfers van staalreus ArcelorMittal waren niet bepaald hooggespannen. Maar dan nog kan een bedrijf ontgoochelen.

Nagelbijtend blijven we uitkijken naar een (tussentijdse) correctie op de internationale aandelenmarkten. De technische indicatoren blijven in de overgekochte zone staan en suggereren dat er een terugval op til is in de komende dagen en weken. Maar dat is al twee weken het geval. Vandaar dat we met lagere limieten proberen het thema ‘consumptie opkomende middenklasse’ te lanceren en voorlopig nog geen actie hebben ondernomen voor het thema ‘Bescherming’, ondanks de belofte dat actiever te beheren.

Het resultatenseizoen wordt doorgaans positief onthaald en de centrale banken blijven geruststellende verklaringen afleggen. Maar de Amerikaanse rente blijft opwaarts gericht en blijft wellicht de grootste bedreiging voor de beurzen de komende weken.

De verwachtingen voor de kwartaalcijfers van staalreus ArcelorMittal waren niet bepaald hooggespannen. Maar dan nog kan een bedrijf ontgoochelen, al was het dan met de vooruitzichten. Er was sprake van een nettoverlies van 780 miljoen USD. Te vergelijken met nog een nettowinst van 1,02 miljard USD in het tweede kwartaal van 2012. Realistischer is het te kijken naar de evolutie van de bedrijfskasstroom (ebitda). Die kwam uit op 1,70 miljard USD, een lichte vooruitgang tegenover het cijfer in de eerste drie maanden van dit jaar (1,56 miljard USD), maar een pak minder dan de 2,56 miljard USD in de periode april-juni vorig jaar. De ebitda lag in de lijn van de analistenconsensus van 1,67 miljard USD. De ebitda ligt na zes maanden wel 1,4 miljard of 30% lager dan in het eerste semester 2012.

Toch bleef CEO Lakshmi Mittal tot nog toe volhouden dat voor het hele boekjaar 2013 de ebitda minstens die van vorig jaar (7,1 miljard USD voor januari-december 2012) zou bedragen. De vertragende economieën in onder meer Europa en China blijven echter wegen op de vraag naar staal en de metaalprijzen, zodat Mittal zijn vooruitzichten moet verlagen naar minstens 6,5 miljard USD (-8,5%). Toch werd er in de periode april-juni 21,3 miljoen ton staal verscheept, wat afgerond 2% meer is dan in het vorige kwartaal, maar wel een daling van bijna 2% tegenover de periode april-juni 2012. De ebitda-marge per ton verbeterde licht tot 80 USD per ton tegenover 75 USD per ton in het vorige trimester en 118 USD per ton voor het tweede kwartaal van vorig jaar. Een belangrijke realisatie in het tweede kwartaal is de verdere schuldenafbouw met 1,8 miljard tot 16,2 miljard USD. De beoogde verdere verlaging tot 15 miljard USD netto schulden op middellange termijn blijft gehandhaafd.

Ondanks de lage koers reageerde de markt toch negatief op de verlaging van de ebitda voor 2013 van 7,1 naar 6,5 miljard USD. We mikten op meevallende resultaten, die een koersherstel zouden inluiden en einde zou stellen aan de (diepe) crisiswaardering. Dat zal dus terug enige tijd vergen. Aansluitend bij het actievere beheer van de voorbeeldportefeuille en een heroriëntering van ‘grondstoffen’ naar ‘consumptie middenklasse’ nemen we afscheid van ArcelorMittal uit de voorbeeldportefeuille en verlagen het advies naar ‘houden/afwachten’ (rating 3C).

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema (alternatieve) energie

Areva: nieuwkomer om in te spelen op herstel uraniumprijs en nucleaire energie;

Fred Olsen Energy: meevallende cijfers tweede kwartaal deden koers opveren

Schlumberger: nieuwkomer presteerde meteen sterke resultaten

Thema bescherming

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50: herstelbeweging zet zich verder door; weerstand 2835 punten bereikt

Lyxor ETF Short CAC40: herstelbeweging na stevige correctie; steun op 3600 punten hield stand

Proshares Short QQQ: stevig herstel leidde tot nieuwe jaarpiek; markt overgekocht

Proshares Short S&P500: volop in herstel met nieuw record boven 1700 punten; markt overgekocht

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal blijven

ArcelorMittal: opnieuw tegenvallende vooruitzichten en dus geen koersherstel nopen ons tot verkooporder

Lumina Copper: koers stabiliseert op laag peil nadat referentie-aandeelhouder Ross Beaty voor 1 miljoen CAD aandelen bijkocht

Lyxor Gold Bullion: goudprijs opnieuw onder druk door stijgende Amerikaanse rente

Thema landbouw

CF Industries: uitkijken naar kwartaalcijfers van vandaag (dinsdag 6/8)

Tessenderlo: verrassende wissel in het aandeelhouderschap is extra koopargument; halfjaarresultaten 29/8

Thema vergrijzing

Thrombogenics: Duits onderzoeksinstituut IQWiG vindt Jetrea waardevolle meerwaarde; cruciale halfjaarcijfers op 29/8

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content