Vooral olie en rijst zijn belangrijk voor voedselinflatie in Azië

Hoe groot is het risico op een nieuwe fase van voedselinflatie in Azië? De vraag wordt natuurlijk gesteld tegen de achtergrond van de stijging van de prijzen van soja, maïs en tarwe, dit als gevolg van de grootste droogte die de Verenigde Staten in meer dan een halve eeuw gekend hebben.

Frederic Neumann, co-head Asian Economics Research bij HSBC, maakt zich in een rapport niet zo heel veel zorgen over de situatie. Vooral olie en rijst zijn belangrijk voor voedselinflatie in Azië, granen als tarwe en maïs zijn dat in veel mindere mate. Het belang van de olieprijs heeft uiteraard betrekking op de transportkosten van rijst.

Vooral import vanuit de VS als veevoer

De Verenigde Staten zijn goed voor een derde van de wereldwijde productie van maïs, waarvan een deel wordt geëxporteerd naar Azië als voedsel voor runderen en varkens. Maïs en tarwe zijn volgens Neumann echter geen grote componenten van de headline inflatie in de regio.

Rijst weegt wel zwaar door bij die headline inflatie, maar de rijstprijs lijkt voorlopig onder controle te zijn. De prijs bevindt zich nog altijd ver onder de topniveaus die in 2008 werden bereikt. Toen kostte een ton Thaise rijst 1000 dollar, of 40% meer dan momenteel het geval is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content