Volwaardige schuldenherschikking in Italië en Spanje binnen zes maanden

Spanje en Italië gaan binnen zes maanden een volwaardige schuldenherschikking nodig hebben. Dat is de mening van Sean Egan, medestichter en president van Egan-Jones, een klein en onbekend maar niettemin toch volledig zelfstandig ratingagentschap.

De schuldenherschikking zal noodzakelijk zijn vanwege de hoge schuldengraad die beide landen met zich meedragen. Anderzijds laat de kwaliteit van de Italiaanse en Spaanse banken zwaar te wensen over. De combinatie van beide factoren dreigt deze twee grote Zuid-Europese landen fataal te woorden.

Banken en overheden ondersteunen elkaar

Zwakke banken en zwakke overheden gaan meestal gepaard en dat heeft volgens Sean Egan zijn redenen. Ook in andere landen dient zich hetzelfde probleem aan. Dat is zo in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Zwitserland.

Spanje en Italië vormen geen uitzondering op deze regel, evenmin als Ierland. Egan verwacht dat Spanje de volgende keer meer dan 100 miljard euro zal nodig hebben, een aanvraag van Italië wordt binnen zes maanden verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content