Voedingsinflatie dreigt in alle hevigheid toe te slaan

Alsof er nog niet genoeg problemen waren die om een oplossing vragen, zijn ook de prijzen voor een aantal voedingsproducten plots weer fors gaan stijgen. De prijzen voor sojabonen, maïs en tarwe zijn als gevolg van de droogte in de Verenigde Staten door het plafond gevlogen.

Daarmee heeft het probleem van de voedingsinflatie concrete vormen gekregen. Dat is vooral een probleem in Azië aan het worden, waar de centrale banken bezig zijn met de rente te verlagen. Die rentecyclus kan door de hogere voedingsprijzen worden doorbroken.

Vooral China wordt bedreigd

Met name de Chinese centrale bank heeft een probleem, want de voedselprijzen zijn in China goed voor ongeveer een derde van de consumenteninflatie. Volgens Citigroup is voedingsinflatie nu al een probleem in een aantal landen, meer bepaald in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Daar stelt men vast dat de inflatie na een periode van afkoeling weer aan het aantrekken is. Analisten Wike Groenenberg, Luis Costa en Coura Fall van Citigroup stellen vast dat het effect van het goedkoper worden van olie volledig geneutraliseerd wordt door de hogere voedselprijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content