Vlaamse regering versterkt kernkapitaal KBC

De Vlaamse regering heeft donderdagmorgen beslist dat zij voor een bedrag van 2 miljard euro zal intekenen op kernkapitaaleffecten van KBC Groep. Daarmee verwerft de Vlaamse regering aandelen zonder dat ze zelf over stemrecht zal beschikken en zonder dat de andere aandeelhouders hun belang zien verwateren.

KBC heeft de waarde van de (mezzanine) CDO notes, de zogeheten rommelobligaties, waarin het heeft geïnvestesteerd volledig afgewaardeerd (waarbij enkel de super senior tranches of de obligaties met het minste risico werden behouden), terwijl ook maatregelen werden genomen om zich verder te concentreren op zijn thuismarkten, kosten te beheersen en marktrisico te verminderen.

Bovendien wordt de kapitaalbasis verder versterkt met een niet-verwaterende kernkapitaaluitgifte van 2 miljard euro die volledig onderschreven zal worden door de Vlaamse Overheid (onder voorbehoud van erkenning als kernkapitaal door de toezichthouder van de Belgische financiële sector), die zich tevens voor een eventuele bijkomende kernkapitaalfaciliteit van 1,5 miljard euro heeft geëngageerd.

André Bergen, CEO KBC Groep, zegt daarover: “We namen een conservatieve houding aan door alle CDO-beleggingen die niet over de hoogste, zogenaamde super senior-status beschikken tot nul af te waarderen. Ondertussen hebben we krachtige maatregelen genomen om de kosten te beheersen en het risicoprofiel van onze activiteitenportefeuille verder te verminderen. Wij zijn verheugd vast te stellen dat de performantie van onze Belgische en Centraal- en Oost-Europese thuismarkten vrij goed stand gehouden heeft. Zonder rekening te houden met de impact van de uitzonderlijke financiële crisis bedroeg de onderliggende nettojaarwinst ongeveer 2,2 miljard euro, een positief resultaat dat wij konden neerzetten niettegenstaande een zeer moeilijke operationele omgeving. De financiële positie van de groep blijft sterk nadat we vanmorgen het engagement kregen voor een bijkomende niet-verwaterende kapitaalversterkende transactie”.

Door de kapitaalinjectie van 2 miljard euro in KBC slaagt de bank er in om de Tier 1 ratio van 8% te behouden. Het is de bedoeling dat de operatie voor het einde van dit kwartaal, dus voor 31 maart wordt afgerond.

Blijkbaar was er haast bij de operatie, want KBC had gisteren nog gesteld dat de situatie zou worden bekeken bij de presentatie van de kwartaalcijfers. KBC liep echter het risico om vandaag op de beurs opnieuw in een spiraal van paniek te belanden.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content