VIX-implosie: vrees op de markten ebt weg
De aandelenmarkten zijn niet van de kook te brengen en zetten hun herstelbeweging verder. Beleggers maken zich geen zorgen meer over het financiële systeem, dat tot over een paar maanden nog stevig wankelde. De VIX-index die de paniek op de markt meet, bevindt zich op het laatste niveau sinds begin september, net voor de val van Lehman Brothers.
De VIX-index, die de volatiliteit van kortlopende opties op de Amerikaanse S&P 500 index weergeeft, wordt vaak de panikeerdersindex genoemd. Beleggers betalen wanneer ze panikeren een hogere premie voor opties om het marktrisico af te dekken. Hoe meer paniek, hoe hoger de waarde van de VIX. In de maanden oktober en november bevond de index zich op 90 en meer. Historisch bekeken waren dit extreme niveaus. Veel investeerders gingen dan ook uit van een ineenstorting van het financiële systeem.
De index kon zich wat herstellen sinds begin dit jaar toen de markt besefte dat de talloze steunpakketten voor de banksector het systeem gingen rechthouden. De spectaculaire verbetering merken we pas sinds het marktdieptepunt van 9 maart. Sindsdien brokkelde de index al met bijna de helft af. Na de publicatie van de stresstest twee weken geleden kwam de daling in een stroomversnelling gekomen. Vandaag daalt de index opnieuw met 7% tot 27. De laatste keer dat 27 op de koersborden verschenen, was enkele dagen voordat Lehman Brothers het bijltje erbij neerlegde en de hele banksector op zijn grondvesten daverde.
Indekking minder noodzakelijk
De conclusie is dan ook dat beleggers minder panikeren dan een aantal maanden geleden en opnieuw durven in aandelen te stappen. Ze vrezen geen systeemcrisis meer en kijken volop naar een economisch herstel. Het aandelenherstel en de VIX-daling gaan dan ook hand in hand. Een voordeel van de VIX-implosie is dat de aankoop van put- of callopties opnieuw de moeite waard en vooral betaalbaar wordt. De nood om zich in te dekken is ondertussen flink teruggevallen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier