Vincent Juvyns (ING): “Op zoek naar de sectoren van de toekomst”

Vorige week rapporteerde het Internationaal Monetair Fonds haar Global Financial Stability Report, een rapport dat door analisten steeds gretig wordt gelezen. Economisch gezien gaat het niet zo goed, waardoor het IMF de prognoses voor de wereldeconomie naar beneden heeft aangepast. Maar wat kan er concreet ondernomen worden?

Vincent Juvyns (ING): “De financiële stabiliteit is volgens het IMF inderdaad iets afgenomen. Die afname is niet dramatisch, maar is anderzijds wel degelijk een feit. We zagen vorige en deze week trouwens dat die stabiliteit op de valutamarkten nog steeds enigszins te wensen overlaat.”

Economisch is er eveneens een verzwakking merkbaar en hier dient een mentaliteitswijziging plaats te vinden. Juvyns: “Het probleem van de werkloosheid kan alleen worden aangepast worden wanneer de focus komt te liggen op de sectoren van de toekomst. Ik verwijs daarbij naar de jaren 90, toen de technologie aan de basis van een sterke groei lag. Veel industriële jobs zijn naar lageloonlanden verdwenen, zodat de dienstensector aan belang wint. Binnen die dienstensector kan een belangrijke rol voor het onderwijs zijn weggelegd. De westerse landen – inclusief de Verenigde Staten en België – moeten met andere woorden meer aandacht aan het onderwijs gaan besteden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content