Vincent Juvyns (ING IM): “Trichet moet voorlopig even op de rem gaan staan”

De toelichting van ECB-voorzitter Trichet na afloop van de ECB-meeting liet vorige week aan duidelijkheid niets te wensen over: alles het van de Fransman had afgehangen, zou de basisrente in de eurozone al meteen zijn opgetrokken.

Er staan echter een paar praktische bezwaren in de weg van zo’n ingreep, zodat Trichet het poeder nog even droog moest houden.

Vincent Juvyns (ING IM): “Trichet moet inderdaad voorlopig even op de rem gaan staan. De kans is echter groot dat de Europese Centrale Bank in april de rente gaat verhogen en dat is veel vroeger dan verwacht.”

De analisten van ING verwachten dat de ECB de rente dit jaar twee tot drie keer gaat verhogen, telkens met 25 basispunten. Juvyns: “De totale rentestijging zou dus neerkomen op 75 basispunten. Trichet heeft echter voor uitstel gekozen vanwege de situatie in de Europese periferie. Die is nog steeds wankel, zodat een renteverhoging landen als Spanje, Griekenland enzovoort behoorlijk wat pijn kan doen. Maart kan namelijk nog een gevaarlijke maand worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content