Vincent Juvyns (ING IM): “Inflatie in Egypte kan nog altijd exploderen”

Eén van de problemen waar Egypte en de andere onrustige landen in het Midden-Oosten mee af te rekenen hebben, is de sterke stijging van de grondstoffenprijzen. Vooral de soft commodities – zeg maar de prijzen van landbouwproducten – zijn fors gestegen. Die stijging houdt uiteraard inflatiegevaar in. Hoe moeten we de situatie inschatten?

Vincent Juvyns (ING IM): “De inflatie in Egypte kan inderdaad nog altijd exploderen. Kijken we even naar 2008, dan stellen we vast dat de stijging van de voedselprijzen eveneens heeft geleid tot een forse toename van de inflatie. Die is toen opgelopen tot 18%.”

Juvyns staat dan ook niet te springen om Egyptische aandelen te kopen: “Zelfs wanneer er op relatief korte termijn een regering wordt gevormd, kan het inflatiegevaar opnieuw opduiken. Op de handelsbalans valt meteen op dat het land veel soft commodities moet kopen. Die uitgave wordt weliswaar deels gecompenseerd door de inkomsten uit het toerisme, het Suez-kanaal en de inkomsten van de verkoop van gas en olie, maar met een huidige inflatiegraad van 10% blijft het toch opletten geblazen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content