Vijf jaar na het uitbreken van de crisis is nog niets opgelost

Augustus 2007 zal de geschiedenis ingaan als de maand dat de grote financiële crisis uitbrak. Eigenlijk kwam het eerste signaal al in maart van dat jaar, toen de Britse Bank HSBC waarschuwde dat er problemen waren bij een Amerikaanse dochter gespecialiseerd in woonkredieten.

Vijf jaar na het uitbreken van de crisis is er eigenlijk nog niets opgelost, wel integendeel. De landen die het hardst door de crisis werden getroffen, doen het nog steeds slecht. Alleen in de Verenigde Staten en in Duitsland bevindt de economie zich boven de pre-crisis niveaus.

Agressieve monetaire politiek heeft weinig zoden aan de dijk gebracht

Het belangrijkste probleem lijkt dat van de werkloosheid. De

Verenigde Staten heeft weliswaar een redelijk herstel laten optekenen, maar de werkloosheidsgraad ligt met 8,20% nog steeds ruim boven de 4,70% die in juli 2007 werd opgetekend. Ook in andere landen is de werkloosheid een probleem.

Het voeren van een agressieve monetaire politiek heeft weinig zoden aan de dijk gebracht. Zowat alle centrale banken hebben de basisrente tot in de buurt van het nulpunt laten zakken, met als uitzondering de ECB die nog steeds een basisrente van 0,75% hanteert. Het agressief verlagen van de rente en het injecteren van massa’s geld in de economie heeft per saldo weinig uitgehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content