Verrassingselement op financiële markten lijkt te zijn uitgewerkt

De afgelopen dagen kregen we een serieuze correctie op de beurzen, waarbij een deel van de winsten uit de voorbije dagen opnieuw verloren ging. Het lijkt er op alsof de demonen uit het verleden met vernieuwde kracht de kop hebben opgestoken.

Na een snelle en furieuze start in het eerste kwartaal lijkt de performance van risicovolle assets een pauze in te lassen te midden van hernieuwde zorgen over de groei en de (zeer) recentelijk opnieuw op de voorgrond getreden Europese staatsschulden.

Het is volgens Franz Wenzel van AXA Investement Management niet verrassend dat de markten onzeker zijn nu de vraag overheerst of de groei al dan niet houdbaar is. Ofschoon het de stellige overtuiging van het AXA-team is dat liquiditeit de verreweg belangrijkste aanjager blijft van risicovolle assets, is het verrassingselement hoogstwaarschijnlijk uitgewerkt. Nu dient liquiditeit te worden geïnjecteerd in de economie.

Overgangsfase brengt zorgen met zich mee

De markten zullen er zeer waarschijnlijk niet helemaal gerust op zijn in deze overgangsfase, die doorgaans wordt gekenmerkt door twijfels over de vraag of deze beleidsmaatregelen de groei ondersteunen.

Volgens Franz Wenzel heeft de zwakke groeifase die het vierde kwartaal van 2011 minder aantrekkelijk maakte, zich mogelijk doen gevoelen tot in het eerste kwartaal van 2012 (zoals sommige ‘high frequency’-gegevens suggereren), maar de analisten van AXA Investment Management blijven ervan overtuigd dat deze overgang succesvol zal verlopen. Niettemin is het heel goed mogelijk dat de markten nerveus blijven tot het nieuws over het verwachte herstel de voorpagina’s haalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content