Vermogensbeheer staat op keerpunt, oude zekerheden gelden niet meer
De negatieve effecten van financiële repressie moeten niet worden onderschat. Financiële repressie fungeert als een de facto belasting die overheden en centrale banken opleggen aan spaarders.
Dit stelt James Dilworth, Chief Executive Officer Europa voor de Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI). Vermogensbeheerders en beleggers moeten door deze ontwikkeling hun strategie aanpassen.
“Het vermogensbeheer staat op een keerpunt”, aldus Dilworth tijdens een recente bijeenkomst voor klanten en media in München getiteld: ‘Paradise Lost? Managing future outcomes’.
“Conventionele aannames over correlaties en risicopremies gelden niet meer. Beleggers moeten nu onzekerheid managen in plaats van risico’s.”
Financiële repressie is de combinatie van een historisch lage rente, lage economische groei en een inflatie in de geïndustrialiseerde wereld. Deze combinatie zal over een langere periode waarschijnlijk leiden tot een negatief reëel rendement.
Spaarders, beleggers en gepensioneerden zijn de verliezers
James Dilworth: “Spaarders, beleggers en gepensioneerden zijn de verliezers. Onze uitdaging als vermogensbeheerders in deze omstandigheden is toch een reëel rendement te leveren en onze klanten te beschermen tegen de negatieve effecten van de toegenomen volatiliteit. Door onze toegang tot meerdere beleggingssegmenten wereldwijd en een sterk track record in het risicobeheer kan AllianzGI dit bieden. Klanten moeten kunnen profiteren van meer openheid en van pensioenen die efficiënter worden gefinancierd, iets dat hard nodig is in de vergrijzende westerse samenlevingen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier