Verlies patenten speelt Pfizer parten

Door de sterk toegenomen concurrentie van generieke medicijnen en patentverliezen heeft Pfizer in het eerste kwartaal dit jaar aan omzet moeten inboeten. ’s Werelds grootste farmaciebedrijf heeft echter voldoende nieuwe troeven om uit te spelen.

De eerstekwartaalresultaten van Pfizer waren iets onder de verwachting. De resultaten waren ietwat mager omdat door de toegenomen concurrentie van generieke medicijnen de omzet een veer van 8% moest laten.

Door de ontwikkeling van een nieuwe generatie middelen en de introductie van twee nieuwe succesvolle medicijnen, Eliquis en Xeljanz, behoudt Pfizer haar positie.

De omzet daalde vooral door het verlies van patentbescherming op het middel tegen hoge cholesterol Lipitor, en ook Geodon.

Daardoor kreeg het bedrijf te maken met toenemende concurrentie van goedkope replica’s. Ook de verkopen van het immunologiemedicijn Enbrel en vaccin Prevnar 13 vielen tegen.

Pfizer heeft recent nieuwe veelbelovende middelen op de markt gebracht.

Eliquis en Xeljanz kunnen in potentie uitgroeien tot nieuwe melkkoeien. Xeljanz heeft nog geen groen licht gekregen voor de Europese markt, maar kan dat alsnog krijgen als Pfizer meer gegevens overlegt. Ook enkele pas gelanceerde medicijnen tegen kanker laten sterke omzetgroei zien.

Op lange termijn zit er nog veel goeds in het vat. Met name Palbociclib (borstkanker) kan een nieuwe omzetmaker worden. Ook de samenwerking met Merck op het gebied van een diabetesmiddel kan leiden tot een nieuw middel met veel omzetpotentie. ABN Amro heeft een neutraal advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content