Verkoopadvies Commerzbank (SG Private Banking)

Het beursdevies ‘eerst schieten en dan vragen stellen’ werd helaas eens te meer bewezen door de dramatische evolutie bij Commerzbank, zo merkt SG Private Banking op.

Ook hier onderschatte de directie het marktrisico toen men akkoord ging om Dresdner over te nemen. Na een injectie van 8,2 mld EUR moet de overheid alweer 10 mld EUR bijtanken waarvan 1,77 mld EUR in ruil voor nieuwe aandelen.

Hierdoor verwerft de staat een blokkeringsminderheid van 25% plus één aandeel. De nieuwe aandelen werden uitgegeven tegen 6 EUR het stuk.

Ondanks een toename van het aantal aandelen met 69% is de beurswaarde van Commerzbank ingestort van 20 tot amper 5,2 mld EUR. Dat is minder dan de ‘gehalveerde’ prijs die men voor Dresdner moet betalen.

Veel erger is dat er de komende jaren geen beterschap in het vooruitzicht is. Dresdner zal tot 2011 verlieslatend zijn. Commerzbank moet voor bijna 18 mld EUR peperduur preferent kapitaal terugbetalen aan de staat.

De komende jaren riskeert men nog aanzienlijke afboekingen op LBOleningen, gesecuritiseerde effecten en commercieel vastgoed. Het jaarverlies kan in 2009 en 2010 minstens 2 EUR per aandeel bedragen, zodat er geen ruimte is voor een dividend.

Gezien dergelijke rampzalige toestand acht SG Private Banking de kans op een koersherstel verwaarloosbaar, zodat de analisten van de bank verlies zouden nemen. Het advies wordt verlaagd naar verkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content