Verkoop Base door KNP kan 1,70-1,90 miljard opbrengen, koers Telenet iets hoger

Het sentiment op de Europese beurzen blijft vandaag wisselvallig, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van afgelopen vrijdag. De Euro Stoxx 50 bevindt zich licht in het rood, de BEL 20 kan echter een winst van ruim een kwart procent vasthouden.

Telenet noteert hoger, zonder dat er meteen een verband moet worden gelegd omtrent een mogelijke overname van BASE.

Verkoop Base kan goede zaak zijn voor KPN

KPN heeft naar aanleiding van een bericht op Bloomberg gemeld dat het de strategische opties voor de Belgische operator Base overweegt. Het persbureau meldde vrijdag dat KPN mogelijkheden onderzoekt voor de verkoop van de Belgische operator. Bloomberg schreef dat er belangstelling zou zijn van private equity, zoals Apax Partners LLP.

De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers vinden het een prima idee als KPN Base kan verkopen tegen goede prijs, zij denken daarbij aan een bedrag tussen de Eur 1,7 en 1,9 mrd. KPN wordt geconfronteerd met een stevige druk op de inkomsten terwijl de kosten stijgen.

De Nederlandse telecomoperator moet in Nederland investeren om de concurrentie met de kabel te versterken. De investeringen in glasvezel zijn zeer aanzienlijk. Daarnaast staan de inkomsten bij mobiel onder druk door veranderd belgedrag. KPN kan het geld goed gebruiken om de reorganisatie te versnellen.

Met een nettoschuld van 2,3 keer de EBITDA ligt de nettoschuld nog binnen het doel van 2 à 2,5 keer de EBITDA, maar de financiële ruimte van KPN is wel beperkt.

Het concern heeft het aandeleninkoopprogramma al geschrapt en een dividendverhoging voor 2013 is niet meer zeker. Base is de derde operator in België na Belgacom/Proxmius en Mobistar.

Het Belgische onderdeel is relatief klein voor KPN met iets meer dan 5% van de omzet en resultaat. Theodoor Gilissen Bankiers heeft een koopadvies voor het aandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content