Verhoogde focus op micro is nodig om een einde te maken aan de recessie

Saxo Bank, maakte woensdag de vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2012 bekend. Dit rapport concludeert dat het beleid van de centrale banken en regeringen tot op vandaag geen positieve invloed heeft, wat vraagt voor een mandaat om ons eindelijk uit de recessie te halen.

Het Q4 rapport analyseert daarnaast ook de beperkte impact van herhaalde ingrepen zoals kwanitatieve versoepeling en lage interestvoeten, en zegt dat de focus zou moeten liggen op een micro-georiënteerd beleid.

Macro heeft tot dusver gefaald

Tot nu toe heeft macro gefaald, wat blijkt uit het werkloosheidscijfer dat in Europa met 11,2% op recordhoogte staat, en een negatieve groei van 0,5% in Europa.

Het rapport toont aan dat ondanks de onzekerheid op de markt, er nog steeds opportuniteiten liggen voor beleggers. Kleine bedrijven met interessante groeiperspectieven vormen een goede opportuniteit voor investeerders, en heel wat onder hen zijn al gegroeid tijdens de financiële crisis.

Daarnaast ziet Saxo Bank de Chinese markt als een “volwaardige uitdager”. China kende jarenlang veel groei, maar het businessmodel heeft nu zijn beste tijd gehad.

Wil China echt een geïndustrialiseerde natie worden, dan moeten het stappen vooruit zetten op het vlak van intellectuele investeringen en concurrentie toelaten om een volwaardige financiële markt te bekomen.

Steen Jakobsen, Chief Economist bij Saxo Bank, gaf volgend commentaar:

“De regeringen en centrale banken blijven in herhaling vallen, waardoor de recessie in de ontwikkelde landen aanhoudt. We voorspellen een gematigde economische groei op de korte, nog voorspelbare termijn. Beleidsmakers moeten vanaf nu de focus leggen op de micro-aspecten. Sociale spanning doet zich niet alleen voor in de meer problematische landen zoals Spanje, Griekenland en Portugal, maar tekent zich ook steeds duidelijker af in landen zoals Duitsland. We hebben een punt van lage groei bereikt en, tenzij we de cyclus van ontkenning en protest die momenteel door beleidsmakers wordt aangehouden kunnen doorbreken, zal die aanhouden tot in 2013 en later.”

De volledige Q4 2012 Outlook bevat de volgende analyses:

• Q4 Outlook overview: de sleur houdt an
• Equity Outlook: small caps, een grote return
• FX Outlook: de zenuwen op de markt zullen meiden tot meer volatiliteit
• Monetair Beleid: de grote centrale banken
• Typisch: ‘Japanisatie’ van de wereldeconomie
• Azië: wie volgt Hu?
• Commodity Outlook: zwakke fundamenten zorgen voor tegenwind

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content