Verguisd Ageas verrast positief
De verzekeringsholding Ageas maakte voorbeurs een nettoverlies van 67 miljoen euro bekend, tegenover een nettowinst van 469 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.
De voorbije dagen had de Britse centrale bank het erg moeilijk om verkopers van Brits schuldpapier te vinden. De Bank of England besliste vorige week net als de Europese en de Japanse centrale bank massaal Britse overheids- en bedrijfsobligaties op te kopen om de lokale economie te ondersteunen.
Omdat er een grote koper extra op de markt is, zakte de Britse tienjaarsrente tot iets boven 0,5 procent. De Belgische tienjaarsrente zakte in de loop van de dag zelfs voor het eerst onder 0,1 procent. Volgens Tradeweb, een groot elektronisch platform voor buitenbeurshandel in obligaties, zijn al voor 12.600 miljard dollar obligaties met een negatief rendement te koop op de markt.
De Europese beurzen eindigden nipt in het rood. De EuroStoxx50 ging 0,3 procent lager. De Bel-20 sloot nagenoeg stabiel op 3490,52 punten. Ageas (+5%) en bpost (+1,2%) waren de sterkste stijgers in de Belgische beursbarometer. Ageas is ondanks de koerssprong vandaag nog altijd de sterkste daler sinds Nieuwjaar in de Bel-20. De staaltechnologiegroep Bekaert (-3,1%) was vandaag de sterkste daler in de Bel-20.
De verzekeringsholding Ageas maakte voorbeurs een nettoverlies van 67 miljoen euro bekend, tegenover een nettowinst van 469 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het verlies valt iets kleiner uit dan analisten hadden verwacht. Daar zijn verschillende verklaringen voor.
Ten eerste was de verkoop van tak21-levensverzekeringen in België verrassend sterk, ondanks de historisch lage rente. De Belgische dochter AG Insurance garandeert nog slechts 0,75 procent rente, maar door de verhoging van de roerende voorheffing voor allerlei andere spaar- en beleggingsproducten naar 27 procent, oogt dat rendement weer iets aantrekkelijker. De rente op tak21-levensverzekeringen is daarvan vrijgesteld onder bepaalde voorwaarden. Ook in Azië presteerde de levensverzekeringenbusiness overigens beter dan verwacht.
Ten tweede compenseerde de opbrengst van een dochter in Hongkong voor een stukje de impact van de voorziening van 889 miljoen euro die Ageas nam voor een dading met misnoegde Fortis-beleggers. Die Fortis-beleggers moeten hun geld nog niet beginnen uit te geven, want Ageas heeft nog groen licht nodig van de rechter in Amsterdam en verwacht dat op zijn vroegst midden 2017.
Zonder rekening te houden met eenmalige elementen heeft Ageas naar eigen zeggen zijn beste halfjaar sinds 2009 achter de rug. En dat ondanks de uitbetalingen aan verzekerden die getroffen werden door de aanslagen en de overstromingen. Over de impact van die twee laatste zaken op de resultaten had Ageas al eerder gecommuniceerd. In de eerste jaarhelft werd 99 procent van de geïnde premies voor schadeverzekeringen opgesoupeerd door de schadelast en andere kosten, tegenover 95,4 procent in dezelfde periode vorig jaar. De resultaten gaven Ageas voldoende vertrouwen om een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen van 250 miljoen euro aan te kondigen.
Bpost kwam maandag nabeurs al met zijn halfjaarresultaten naar buiten. Het aandeel van de Belgische postverdeler stijgt nu voor de tweede dag op rij. Analist Marc Zwartsenburg van ING las tussen de lijnen dat bpost in de toekomst een nieuwe toenaderingspoging tot Post NL (+11,7%) zal doen. “In de conferencecall klonk het dat “het hoofdstuk Post NL voorlopig afgesloten is”. Voorlopig. Het management denkt nog altijd dat een combinatie van Post NL en bpost veel voordelen zou opleveren. Voordelen die niet te realiseren zouden zijn met andere overnames.” Zwartsenburg verhoogt zijn advies van “houden” naar “kopen” en het koersdoel van 20,5 naar 25,8 euro per aandeel. Hij noemt het te verwachten dividendrendement van 5 procent voor 2017 en 2018 als reden én de optie op 20 tot 30 procent extra inkomsten die bpost met een bod van 5 à 6 euro per aandeel op Post NL zou kunnen binnenhalen. Over het algemeen waren de analistenreacties op de resultaten van zowel bpost als Post NL positief.
Een andere opvallende stijger in dezelfde sector isgewezen Bel-20-lid Delta Lloyd (+4,8%). Nochtans zet een verhaal in het NRC Handelsblad de verzekeraar in een slecht daglicht. Delta Lloyd zou 100 miljoen euro kwijt zijn door een misgelopen belegging in life settlements. Dat zijn Amerikaanse levensverzekeringen die in feite doorverkocht werden. De koper betaalt de premies en strijkt bij het overlijden van de Amerikaan in kwestie ook de uitkering op. Of beleggers verlies of winst maken met zo’n herverpakte levensverzekering hangt af van de levensduur van de betrokkene. In België is het sinds enkele jaren verboden life settlements te verkopen aan particuliere beleggers, wegens te risicovol. In het geval van de life settlements die Delta Lloyd kocht, zou er ook sprake zijn van fraude. Het gebrekkige risicobeheer was een twistpunt tussen Delta Lloyd en de Nederlandse toezichthouder en zorgde ervoor dat een aantal toplui moest opstappen. Delta Lloyd komt pas volgende week woensdag met halfjaarresultaten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier