Vergelijking tussen 2011 en 2012 houdt geen steek, ditmaal is het anders

De Europese beurzen noteren vandaag nog steeds in het rood, waarbij de verliezen ten opzichte van de opening zelfs nog wat verder zijn opgelopen. De Euro Stoxx 50 moet bijna 1% prijsgeven, in het geval van de BEL 20 bedraagt het verlies ruim een half procent. Echte uitschieters zijn er op de Brusselse beurs niet.

Situatie is minder kritisch dan vorig jaar het geval was

In de eerste maanden van 2011 keerde het vertrouwen in de economische groei en aandelenmarkten terug. Maar wat brengt 2012? Wat zijn de vooruitzichten voor Europa, dat gekenmerkt wordt door een aanhoudende schuldencrisis? Hoe zal de jobmarkt, consumptiemarkt en vastgoedmarkt in de Verenigde Staten reageren? En zullen de groeilanden na een periode van tragere groei in 2012 opnieuw op snelheid komen?

In een uitgebreide analyse ging Pierre Cirret, econoom bij Edmond de Rothschild Asset Management, vanmorgen dieper in op de verschillende trends, markten en vooruitzichten voor 2012.

Sommige analisten maken volgens Cirret de vergelijking tussen 2011 en 2012, maar die vergelijking gaat volgens Cirret niet op. De vergelijking tussen 2011 en 2012 houdt zelfs helemaal geen steek, ditmaal is het anders. De situatie is namelijk minder kritisch dan vorig jaar het geval was, het lijkt onwaarschijnlijk dat we opnieuw eenzelfde combinatie van negatieve factoren voorgeschoteld gaan krijgen.

Dat betekent natuurlijk niet dat er geen moeilijkheden moeten overwonnen worden, Cirret verwijst naar de olieprijs en naar de schuldencrisis, maar de omgeving is veranderd. Onderhuids is enig doemdenken onvermijdelijk, maar de shock uit 2011 zijn we inmiddels te boven gekomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content