Vergeet Europa, India vormt een veel groter probleem

Recent waren er berichten over een economische groeivertraging in India, maar die gingen verloren in de berichtgeving over de Europese schuldencrisis.

Ook in de Verenigde Staten werd er nauwelijks aandacht besteed aan de berichten dat de Indische economie aan momentum aan het verliezen is.

Bovendien lijkt er op het eerste gezicht niet zo veel aan de hand te zijn. De Indische economie zal volgens het Internationaal Monetair Fonds in 2012 met 6,90% groeien, wat nog steeds een meer dan behoorlijk groeitempo mag worden genoemd. Maar de vertraging begint steeds duidelijkere vormen aan te nemen.

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar groeide het Indisch BBP slechts met 6,10%. Ook niet slecht natuurlijk, maar toch altijd een heel stuk minder dan de geprojecteerde groei van 8% of meer. Een economische groeivertraging in India kan echter grote gevolgen hebben.

Vooral de armen worden getroffen

De groeivertrating is echter ongelijk verdeeld, in die zin dat vooral de armen er het slachtoffer van dreigen te worden. Miljoenen Indiërs dreigen onder de armoedegrens te belanden wanneer de Indische economie nog dieper wegzinkt.

Daarbij zijn de problemen waarmee Europa wordt geconfronteerd eigenlijk maar peanuts.

Scott B. Sumner, econoom bij Bentley College, is van mening dat niet China maar wel India binnen enkele tientallen jaren de grootste economie in de wereld gaat worden.

De Chinese bevolking is aan het uitpieken, terwijl de Indische aan een stevig tempo blijft groeien. Daarom is het belangrijk dat de rijkdom in India meer gelijk wordt verdeeld, zoniet dreigt het land een bron van onrust te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content