Verenigde Staten van Europa is een onmogelijk idee

In Europa heerst de overtuiging dat de monetaire unie tot mislukken gedoemd is zonder dat aan deze unie een politiek luik is verbonden. Het steunprogramma van de ECB aan landen in moeilijkheden legt voorwaarden op waaronder individuele landen een deel van hun autonomie uit handen geven.

Ambrose Evans Pritchard van de Telegraph is echter van mening dat Europa op verloren stellingen strijdt. Hij verwijst daarbij naar een uitspraak die recent werd gedaan door de Spaanse ex-premier Jose Maria Aznar. Die noemde de Verenigde Staten van Europa een onmogelijk idee.

Volgens Aznar is het een zware vergissing om natiestaten te vernietigen door hen een deel van hun autonomie af te nemen. Het is naar de mening van de Aznar onmogelijk om alle culturele verschillen in de euroregio weg te vagen en om de geschiedenis te schrappen.

Ambrose Evans Pritchard merkt op dat het belangrijk is dat op een bepaald moment het volk inspraak krijgt. De leden van de Europese Centrale Bank zijn door dat volk niet verkozen, maar ze treffen toch beslissingen met een duidelijk politiek karakter. Daarom zou er in de 17 landen van de Europese Unie een referendum georganiseerd moeten worden. Dat gebeurt echter niet omdat de uitslag daarvan op voorhand bekend zou zijn: ‘neen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content