Verenigde Staten kunnen sneller dan verwacht failliet zijn

De Amerikaanse beurzen hebben vandaag met nogal wat verkoopdruk af te rekenen, de verliezen voor de belangrijkste beursindices lopen op tot ruim 1%.

Ook de beleggers in de Verenigde Staten volgen met de nodige argwaan de gebeurtenissen aan deze kant van de Atlantische Oceaan.

De beleggers kiezen duidelijk voor veiligheid en kopen bij voorkeur Amerikaanse staatsobligaties. Het rendement op die Amerikaanse staatsobligaties is zodoende teruggevallen tot een dieptepunt op iets minder dan 1,65%. Bunds en treasuries blijken dus de laatste toevluchtsoorden te zijn.

Maar ook de grondstoffen worden door de beleggers in snel tempo uitgespuwd. De prijs voor US Crude is teruggevallen tot onder 90 dollar, de prijs van Brent ziet in de verte de kaap van 100 dollar naderen. De stijging van de dollarkoers duwt het goud verder onderuit.

Zijn de Verenigde Staten al bankroet?

De bekende econoom Peter Schiff steekt zijn ongerustheid over de begrotingssituatie niet onder stoelen of banken. Volgens Schiff heeft het geen zin meer om aan de alarmbel te trekken, de Verenigde Staten zijn simpelweg al bankroet. Washington zou dat volgens hem maar beter toegeven.

In zijn nieuw boek The Real Crash legt Schiff uit dat de stimuleringsmaatregelen verantwoordelijk zijn voor het Amerikaans bankroet. Echte groei in de Verenigde Staten kan er alleen zijn wanneer de rente opnieuw gaat stijgen en daar valt voorlopig niets van te merken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content