Verenigd Koninkrijk: herstel van vastgoedsector dank zij monetair beleid?

Het bedrijfsleidersvertrouwen in zowel de industrie als in de dienstensector heeft zich volgens Belfius Research in september op een hoog niveau kunnen handhaven.

Dit voedt de hoop dat het derde kwartaal ook een aantrekkelijke bbp-groei zal kennen in navolging van het tweede kwartaal toen het bbp met 0,7% ten opzichte van het eerste kwartaal was gestegen.

Het broos economisch herstel in de eurozone en het nog steeds zeer goedkope pond sterling zullen de uitvoer zeker ondersteunen. De bestellingen aan de industrie veren op.

Een lichte stijging van de bedrijfsinvesteringen mag worden verwacht, komende van een teleurstellend peil op dit ogenblik. Op de residentiële vastgoed- en bouwmarkt klaart de hemel uit.

Het aantal begonnen woningen stijgt, zo ook de vastgoedprijzen en de huizenverkoop met dank aan het groter volume van hypotheken, die nog altijd zeer goedkoop zijn.

De inbreng van de Funding for Lending faciliteit mag zeker niet worden onderschat. Op de arbeidsmarkt houdt de verbetering aan. Het consumentenvertrouwen neemt verder toe. Uiteraard zal dit de gezinsbestedingen ten goede komen. De inflatie blijft hoger dan 2,5%.

De Bank of England kan niet anders dan haar soepel monetair beleid verder zetten met een basisrente van 0,5% en een kapitaalinjectie van 375 miljard pond sterling.

Het feit dat de Federal Reserve geen verandering in haar beleid heeft doorgevoerd dwingt de Bank of England om eveneens de stimuli in stand te houden.

Trouwens, de Britse regering kan die hulp best gebruiken omdat de uitdaging van een kleiner begrotingstekort en een lagere staatsschuld nog bijzonder groot blijft.

Daarbovenop neemt de nervositeit toe in de aanloop tot het referendum over de Schotse autonomie. En de Europese verkiezingen in mei 2014 zouden ook ontnuchterende resultaten kunnen opleveren als de eurosceptici sterk zouden scoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content