Een verdubbeling is niet goed genoeg voor Nvidia: houdt de AI-barometer – en de rally van Wall Street – stand?

Jensen Huang, Nviaida-CEO. © Investeren in LEGO, hoe begin je eraan? 'De kleinere sets bevatten vaak de topstukken'
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Nvidia deelt woensdagavond zijn kwartaalresultaten mee. Analisten verwachten een stijging van de omzet op jaarbasis met 114 procent en een winstgroei van 140 procent. Als Nvidia die torenhoge verwachtingen haalt, is dat nog altijd niet goed genoeg en zal het aandeel wellicht in vrije val gaan. Voor de barometer van de AI-boom, en de drijvende kracht achter de AI-hype op de beurs, gelden andere regels. Waar moeten Nvidia-investeerders op letten? En is het aandeel overgewaardeerd?  

Woensdag 28 augustus om 22 uur 20 staat in de agenda van menig beursanalist dubbel omcirkeld, want dan maakt Nvidia zijn cijfers van het tweede kwartaal bekend. Volgens verwachtingen van analisten zal de omzet van het chipbedrijf 28,86 miljard dollar bedragen, waarvan maar liefst 25,08 miljard afkomstig is van de datacentertak. Daardoor wordt gaming – naar verwachting goed voor 2,79 miljard dollar omzet – ironisch genoeg slechts een voetnoot in het financiële rapport van de techmastodont.

Een jaar eerder bedroeg de totale omzet in dezelfde periode 13,5 miljard dollar. Op jaarbasis gaat Nvidia daarmee maar liefst 114 procent vooruit en doet het 11 procent beter dan de 26 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar. Als we de verwachte winst erbij nemen, is de groei nog spectaculairder: 18,85 miljard dollar (+140%), of een vooruitgang tot 0,65 dollar per aandeel.

Maar voor dit aandeel gelden andere regels dan voor een doorsneebelegging. Als Nvidia er straks in slaagt de torenhoge verwachtingen te halen, is de kans groot dat het aandeel keldert in de uren die volgen. Het bedrijf van CEO Jensen Huang kan zich niet permitteren alleen aan de verwachtingen te voldoen: het moet alle voorbeschouwingen ruimschoots overtreffen.

Optimistisch gefluister

Nvidia is nog altijd de enige écht geloofwaardige speler die de cruciale chips levert die nodig zijn om de algoritmes van veelbelovende AI-tools zoals ChatGPT en Copilot te trainen. Het zit in het centrum van de rally die eind 2022 begon op Wall Street, niet toevallig de periode waarin versie 3.0 van ChatGPT de wereld verbaasde. Maar aan de andere kant is er de beurskoers, die maar liefst 166,65 procent hoger noteert dan aan het begin van het jaar. In een nooit gezien tempo is Nvidia geëvolueerd tot een bedrijf ter waarde van 3,16 biljoen dollar.

En met Nvidia als centrum van de AI-boom, valt of staat ook Wall Street. Volgens schattingen van Bloomberg is meer dan 40 procent van zijn omzet afkomstig van mafnificent seven-aandelen. Kortom, als Nvidia de markt niet opnieuw omverblaast, voelen de beurzen wereldwijd de gevolgen.

In zeventien van de voorbije twintig kwartalen heeft Nvidia zijn magie kunnen laten werken, en het lijkt erop dat de vooruitzichten weer rooskleurig zijn. Dat heeft het zogenoemde whisper number aan, of het cijfer in de wandelgangen. Het whisper number is 0,71 dollar per aandeel, in plaats van de 0,65 dollar van de analisten.

Komt Blackwell op tijd?

Naast de cijfers van het voorbije kwartaal zullen ook de vooruitzichten mee het sentiment bepalen. Nvidia is toe aan een nieuwe generatie chips voor datacenters. Van de Blackwell-chips wordt verwacht dat ze in staat zijn tot 20 petaflops aan rekenkracht te leveren. Dat is vier keer krachtiger dan de huidige H100, de chip die voor het huidige verkoopsucces zorgt. Alleen zijn er vertragingen in het ontwikkelingsproces van Blackwell en die kunnen de vooruitzichten voor het boekjaar 2025 vertroebelen. Idealiter maakt Nvidia dus bekend dat de eerste kleine hoeveelheden van de B100-chip alvast tegen het einde van 2024 worden geleverd, met B200-leveringen vanaf begin 2025. Leveringen moeten op volle toeren draaien tegen het eerste kwartaal van 2026.

Volgens de vooruitzichten van analisten is momenteel de sky the limit voor de komende jaren. De 28,86 miljard dollar omzet die verwacht wordt in het tweede kwartaal, wordt in Q3 al overtroffen door een verwachting van 31,85 miljard dollar. Hoewel we het hier over miljarden hebben en een periode van drie maanden, is die verwachting nog conservatief en bescheiden, in tegenstelling tot de vooruitzichten voor het fiscale jaar 2025. Waar in 2024 de EPS met 1,30 dollar zal stijgen, moet de verhouding tussen het aandeel en de winst volgend jaar nog dubbel zo sterk vooruitgaan: +2,72 dollar per aandeel.

Is Nvidia overgewaardeerd?

Dat duizelingwekkende cijfer brengt ons bij de steeds terugkerende vraag: is Nvidia overgewaardeerd? Het antwoord is een stuk complexer en hangt af van de interpretatie. Analisten die enkel naar de cijfers kijken, kunnen concluderen dat Nvidia juist ondergewaardeerd is. Ze baseren zich op de koers-winstverhouding tegenover de verwachte groei (PEG). Gebaseerd op Nvidia’s PEG van de komende twaalf maanden, wordt het aandeel tegen 1,13 keer verhandeld, en dat is flink lager dan de mediaan van 2,78 keer in de voorbije tien jaar.

Het probleem met die benadering is dat ze sterk leunt op het verleden, terwijl Nvidia in de voorbije periode is verveld tot een totaal nieuw bedrijf. Daarnaast geeft de PEG geen antwoord op de allesomvattende vraag: maken de toepassingen van AI de verwachtingen waar voor klanten van Nvidia? Zijn de verdienmodellen van bedrijven als Microsoft, OpenAI en Google straks sterk genoeg om de enorme investeringen in hardware te blijven verantwoorden? De hamvraag is niet of AI een succes wordt, maar wel of dat succes groot genoeg is, want de verkoper van chips kan niet voor eeuwig als enige de vruchten blijven plukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content