Verdere versoepeling monetaire politiek zal grondstoffenprijzen niet doen stijgen

Veel analisten rekenen er op dat een verdere versoepeling van de monetaire politiek door de centrale banken de grondstoffenprijzen een hart onder de riem kan steken. Ze zouden echter wel eens op het verkeerde paard kunnen wedden, want zo eenvoudig liggen de zaken niet.

Dominic Schnider, Head Commodity Research bij UBS Wealth Management, kunnen de centrale banken inderdaad meer liquiditeiten in het systeem pompen, maar wordt de evolutie van de grondstoffenprijzen momenteel hoofdzakelijk bepaald door de wetten van vraag en aanbod.

Prijzen blijven onder druk zolang vraag vanuit China zwak blijft

Schnider is van mening dat de prijzen voor commodities onder druk zullen blijven zolang vraag vanuit China zwak blijft. Wanneer de eindvraag niet aantrekt, is het erg onwaarschijnlijk dat we ook maar de minste vorm van inflatie op prijzenniveau te zien gaan krijgen.

Schnider merkt op dat veel liquiditeiten die door de centrale banken wordt verstrekt bij de ‘gewone banken’ blijft hangen en helemaal niet wordt gebruikt om kredieten te verstrekken aan bedrijven. Vanuit die hoek hoeven de grondstoffenprijzen dus niet op steun te rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content