Verbod op derivaten kan tegen Griekenland spelen
Griekenland ijvert momenteel voor een verbod op de handel in credit-default swaps. Deze derivaten zouden rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de problemen waar het land mee wordt geconfronteerd.
De Griekse premier Papandreou heeft gisteren in de Verenigde Staten een lans gebroken voor een verbod op de handel in credit-default swaps, maar ving daar voorlopig bot.
Het is nu volgens Griekenland aan Europa om verdere stappen te ondernemen om de handel in credit-default swaps te verbieden of alleszins toch te beperken. Maar doet Griekenland er wel verstandig aan om te pleiten voor zo’n verbod?
Volgens heel wat analisten niet. De credit-swaps zouden de Griekse crisis niet veroorzaakt hebben, wel integendeel. Zonder deze verzekeringsinstrumenten zou de crisis nog veel erger zijn geweest, want dan waren de beleggers nog meer terughoudend geweest om staatsobligaties uitgegeven door Griekenland te kopen.
Dan zou Europa inderdaad gedwongen zijn geweest om een hulpprogramma voor Griekenland uit te werken, met als uiteindelijk resultaat dat het herstel van de Europese economie zou afgeremd worden.
Darrell Duffie, professor aan de Stanford Universiteit, is van mening dat we een serieus probleem krijgen wanneer de beleggers genoeg krijgen van credit-default swaps.
De kosten die de Grieken moeten betalen om geld te ontlenen, zouden namelijk de pan uitswingen wanneer de beleggers zich niet meer kunnen verzekeren. Wat geldt voor Griekenland, geldt echter ook voor andere landen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier