Veilig beleggen op kortere termijn: enkele tips

© iStock

Wat zijn de beperkte mogelijkheden bij de huidige lage rente als je je geld wilt parkeren voor maximum 1 of 2 jaar?

Historisch lage rente

Zowel op korte als op lange termijn blijft de rente zeer laag. De rente op bv. 12 maanden (Euribor) bedraagt amper 0,07 procent, en op tien jaar minder dan 1 procent. Op het eerste gezicht heeft cash dus nog nooit zo weinig opgebracht als vandaag.

Vergeet termijnrekeningen?

Bij elke bank kan je je cash beleggen op een termijnrekening. De meeste banken geven momenteel op 1 jaar een rente die tussen de 0,1 en 0,3 procent bruto ligt. In tegenstelling tot een spaarrekening betaal je hier wel altijd 25 procent roerende voorheffing (vanaf volgend jaar zelfs 27%), zodat het echte rendement nog een stuk zakt.

Als vuistregeltje kan men dus stellen dat een termijnrekeningen voor de kortere termijn zo goed als niets opbrengen. Maar er zijn toch een aantal uitzonderingen. Want een aantal internetbanken geven (voorlopig) nog tussen de 0,5 en 1 procent bruto op 1 jaar. Door je geld nu vast te zetten voor 1 jaar ben je zeker van de rente gedurende 1 jaar.

Internetspaarrekening beste keuze?

Klassieke spaarrekeningen brengen zo goed las niets op. De internetspaarrekeningen, die je momenteel bij zowat alle banken vindt doen het iets beter. Door de lage kost en de concurrentie ligt het rendement een beetje hoger dan op een gewone spaarrekening.

Maar ook hier is het zoeken naar interessante spaarrekeningen. Momenteel zijn er nog een drietal spaarrekeningen die netto iets meer geven dan 1% (MeDirect, NIBC Direct en MoneYou). Let wel, bij MeDirect is een opzeg van 3 maanden vereist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content