Veel winstwaarschuwingen in Amsterdam

Wereldwijd gingen de koersen op de aandelenmarkten de afgelopen week omlaag. De daling van de AEX was volgens ABN Amro wat sterker dan gemiddeld als uitvloeisel van winstwaarschuwingen, die vreemd genoeg tot de Amsterdamse markt beperkt bleven. Met uitzondering van Barco natuurlijk.

Het verlies van de Amerikaanse beurzen bleef nog beperkt tot 1% à 2%, wellicht mede door de positieve resultaten en verwachtingen van Alcoa. In Europa was het beeld veel negatiever, met indexdalingen van 2,8% voor de Britse FTSE-100 tot bijna 4% voor de Franse CAC-40 en de AEX.

In Amsterdam konden de verliezen worden toegeschreven aan winstwaarschuwingen van Philips, BAM en Fugro. Philips meldde dat het resultaat over het tweede kwartaal bij de Health Care divisie 15% onder de verwachting uitkomt.

Valutaire tegenwind, het stilliggen van een fabriek in Cleveland en een zwakke vraag uit zowel China als de Verenigde Staten, werden als oorzaken genoemd. Omdat het bedrijf onmiddellijk maatregelen aankondigde om orde op zaken te stellen, bleef een negatieve koersreactie uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content