Veel ruimte voor verbetering werkkapitaalratio in bedrijfswereld

De werkkapitaalratio is voor het eerst in 5 jaar gestegen. Het bewijst volgens de jaarlijkse ‘European working capital study’ van PwC overigens dat de economische crisis de liquiditeit van bedrijven, ook grote beursgenoteerde bedrijven, zwaar onder druk heeft gezet.

Uit de studie blijkt dat bedrijven uit de farmaceutische industrie en de retailsector de grootste vooruitgang boeken op het vlak van werkkapitaalbeheer. In de olie- en gassector en de grondstofproducerende industrie zitten de bedrijven nu terug op het niveau van 2007.

De ondernemingen in deze sectoren kenden in 2008 een opflakkering. Dat had vooral te maken met de stijgende prijzen van de grondstoffen tijdens de crisis.

Dit betekende voor de bedrijven een enorme meevaller op het vlak van omzet, die zich ook meteen vertaalde in een betere werkkapitaalratio.

“Sommige sectoren doen het inderdaad beter”, zegt Damien McMahon, Partner Advisory bij PwC België, “maar zelfs binnen eenzelfde sector zien we dat het werkkapitaalbeheer nog voor heel wat verbetering vatbaar is. Neem nu bijvoorbeeld de ‘consumer goods’-bedrijven. In die sector hebben de goed presterende bedrijven bijna 3 keer minder werkkapitaal nodig dan andere ondernemingen die het veel minder goed doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content