Van Pinguin tot Greenyard Foods

Sinds 2005 kent de groep Pinguin volgens Alain Zilberberg, portefeuillemanager Leleux, een aanzienlijke groei, wat overeenkomt met de instap in het kapitaal van de familie Deprez.

Deze groei werd gerealiseerd door verschillende overnames. In 2005 verwierf de groep de specialist in diepgevroren aardappelproducten Lutosa.

In het najaar van 2010 fuseerde de groep met Cecab om een in diepvriesgroenten gespecialiseerde groep te creëren. In 2011 kocht de groep Scana nolikko.

Dit is één van de grootste producenten van groenten en fruit in blik. In september 2012 verkocht de groep haar aardappeldivisie Lutosa aan een uitstekende prijs.

Na de verkoop van haar “cash cow” (Lutosa, operatie afgerond maart 2013) heeft de Pinguin-groep een metamorfose ondergaan: de groep beschikt over een positieve nettokaspositie, er zijn 2 hoofdactiviteiten (diepvriesgroenten en conserven) die samen goed zijn voor een jaarlijkse omzet van bijna 600 miljoen euro.

De groep besliste zonet om de naam in Greenyards Foods te veranderen (vanaf september 2013). Op strategisch vlak wil de groep zich richten op enkele structurele consumententrends op het vlak van voeding zoals “gezonde” producten die “gemakkelijk” te bereiden zijn.

Gezien de mature Europesse markt voor diepvriesgroenten lijkt de strategische richting van de groep een goede zaak te zijn.

Niettemin is de groep blootgesteld aan verschillende risico’s: de lage operationele rendabiliteit, de volatiliteit van de grondstoffenprijzen (zowel voor de prijzen als de volumes), de noodzaak om grote voorraden aan te houden en tenslotte de milieurisico’s (de verwerking van verse groenten tot diepvriesgroenten is immers een vervuilende activiteit).

Bovendien vergen de verouderde sites die de groep wil kopen de nodige moderniseringsinvesteringen. Pinguin kondigde gisteren de emissie van een obligatie aan, volgens Zilberberg is die koopwaardig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content