Van groene energie tot Zuid-afrikaanse microkredieten: 3 duurzame investeringen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Fairfin trekt deze week met ‘move your money’ door België om spaarders aan te moedigen hun geld duurzaam te investeren. MoneyTalk.be sprak met Marjon Meijer, een van de organisatoren, over haar favoriete ethische beleggingen.

1. Duurzame spaarrekening

Van groene energie tot Zuid-afrikaanse microkredieten: 3 duurzame investeringen
© reuters

Triodos Bank biedt duurzame spaarrekeningen aan. De bank financiert met die deposito’s social-profitorganisaties die zich inzetten voor kwetsbare groepen. Volgens Meijer is het in tijden van lage rentes meer dan ooit interessant om geld te parkeren bij zo’n bank.

De rentetarieven zijn niet hoger dan bij de traditionele banken, maar “je kan er op rekenen dat het geld geïnvesteerd wordt in duurzame organisaties”. De bank hanteert allerhande criteria om te bepalen of een project al dan niet duurzaam is.

Ook VDK draagt duurzaam investeren hoog in het vaandel. Spaarders met een Spaar Plusrekening steunen de zuiderse economieën. “De bank verleent in onder meer Zuid-Afrika en Zuid-Amerika microkredieten aan mensen die het niet breed hebben”, verduidelijkt Marjon Meijer.

De interesten op spaarrekeningen van Triodos Bank en VDK zijn, net zoals de gewone spaarrekeningen, tot 1880 euro vrijgesteld van roerende voorheffingen.

2. Erkende ontwikkelingsfondsen

Naast de banken zijn er ook ontwikkelingsfondsen die de mensen in ontwikkelingslanden een duwtje in de rug geven. “Wie in zo’n coöperatief fonds stapt, krijgt aandelen waarop een dividend kan worden uitgekeerd. Het geld gaat voornamelijk naar mensen met ondernemingszin die bij grootbanken geen lening krijgen om een eigen zaak uit de grond te stampen”, legt Meijer uit.

Beleggers die investeren in zo’n ontwikkelingsfonds krijgen een éénmalige belastingvermindering van 5 procent van hun investering. Om van dat fiscaal voordeel te kunnen profiteren moeten ze minimum 380 en maximaal 6400 euro investeren. De aandelen moeten wel vijf jaar in het bezit blijven.

Daarenboven betalen particuliere beleggers die in een erkende coöperatie of een erkende vennootschap met sociaal oogmerk stappen, geen roerende voorheffingen op de eerste schijf van 190 euro van het dividend.

3. Coöperaties dicht bij huis

Van groene energie tot Zuid-afrikaanse microkredieten: 3 duurzame investeringen

Duurzaam investeren kan ook in eigen land. Coöperaties als Ecopower geven spaarders de kans een duurzaam project in hun ‘eigen achtertuin’ te financieren. “Ecopower is ideaal voor wie gelooft in de kracht van hernieuwbare energie. Wie in de coöperatie stapt, krijgt niet enkel aandelen, maar ook toegang tot de hernieuwbare energie die het bedrijf levert”, zegt Meijer. Ecopower telt meer dan 50.000 coöperanten.

Er is voor ieder wat wils, voegt ze eraan toe. Zo zijn er coöperaties die investeren in biologische landbouw of in scholen. SoCrowd is zo’n coöperatie die lokale projecten steunt. “Voor 100 euro per aandeel, kan je een lokaal project steunen.”

Move Your Money is nog tot 25 oktober in België. Vandaag staan ze in Antwerpen waar ze meer uitleg geven over de economische rente voor kwetsbare groepen. En zondag houdt het team een debat in KU Leuven over ‘Financialisering van de Hogeschool’ met Ewald Engelen. Meer informatie vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content