Van begrotingsafgrond naar Valentine’s cliff
De aandelenmarkten startten 2013 met rendementen van ruim 2%. De Amerikaanse begrotingsovereenkomst zorgde voor optimisme evenals de start van het nieuwe jaar, dat in de eerste dagen vaak tot koersstijgingen leidt.
De afgelopen 30 jaar begonnen de Nederlandse en Duitse beurs volgens Theodoor Gilissen Bankiers in 63% en 70% van de gevallen met een positief resultaat, de Amerikaanse beurs in 43% van de keren.
De Amerikaanse politici haalden ternauwernood de deadline voor een akkoord, maar de afgrond is eigenlijk vooral verschoven. Er moet immers nog een akkoord worden bereikt over de bezuinigingen en de verhoging van het schuldplafond.
Het schuldplafond is al bereikt maar door wat kasverschuivingen kan de overheid een kleine twee maanden blijven functioneren zonder een officiële verhoging.
Creatieve beleggers spreken nu dan ook van de “Valentine’s cliff” of “March Madness”. De staatsschuld loopt verder op en
indien er geen betere begrotingsaanpak zal volgen dreigt Moody’s de kredietbeoordeling voor de VS te verlagen.
De regeringspartijen kwamen wel overeen om het belastingtarief voor tweeverdieners met een inkomen boven de USD 450.000 te verhogen van 35% tot 39,6%.
Ook de vermogens- en dividendbelasting voor hogere inkomens, de loonbelasting (inclusief afdrachten voor sociale verzekeringen) en belasting op onroerend goed gaan omhoog.
De loonbelasting werd eind 2010 tijdelijk verlaagd om de economie te stimuleren en zal 77% van de bevolking treffen. Daartegenover is de economie gebaat bij de verlenging van de langere uitkeringsperiode bij werkloosheid, de handhaving van hogere kinderbijslag en de voortzetting van de belastingvoordelen voor windenergie en onderzoek en ontwikkeling.
Positief is dat er een akkoord is bereikt, enkele belastingvoordelen blijven gelden en het negatieve effect op de economie beperkt is.
De verhoging van de dividendbelasting is minder dan verwacht zodat dividendaandelen minder geraakt zullen worden.
Negatief is dat er ook na anderhalf jaar bedenktijd geen oplossing is gevonden om het begrotingstekort structureel te verlagen. De discussie zal de komende maanden weer oplaaien en het consumentenvertrouwen kunnen aantasten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier