Valuta-oorlog kan leiden tot handelsoorlog

De valuta-oorlog die momenteel woedt, kan op termijn leiden tot een handelsoorlog tussen de groeimarkten en de geïndustrialiseerde landen. Europa, Japan en de VS proberen hun economische groei aan te zwengelen door de export te stimuleren.

Exporteren is uiteraard makkelijker wanneer de nationale munt zwak is. Iedereen probeert dus de koers van de eigen munt zo veel mogelijk te laten dalen. Die strategie brengt echter grote risico’s met zich mee.

De verzwakkende dollar heeft de grondstoffenprijzen naar omhoog geduwd, want de meeste grondstoffen worden in dollars verhandeld. De dollar is in de eerste helft van september teruggevallen tot het laagste niveau sinds januari.

Shaun Osborne, chief currency strategist bij TD Securities in Toronto, gelooft dat we in een situatie van een competitieve devaluatiestrijd zijn aanbeland. Die kan nog escaleren wanneer de Verenigde Staten in hun november hun monetaire politiek verder gaan verruimen.

Osborne spreekt liever van een handelsoorlog dan van een valuta-oorlog. Uiteindelijk draait namelijk alles om het winnen van marktaandeel op de internationale markten, liefst met een zo goedkoop mogelijke munt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content