Unicredit gelooft niet dat Ierland reddingsplan nodig heeft

Uit een onderzoek bleek dat de grootste Duitse obligatiehandelaren geloven dat de rendementen op Griekse, Spaanse, Ierse en Portugese staatsobligaties zal gaan afnemen.

De spread met de Duitse staatsobligaties zou kunnen terugvallen tot minder dan 2,20%. Vorige week bedroeg die spread nog 4,61%. Wel zal de Ierse premier Brian Cowen de beleggers er van moeten overtuigen dat hij het deficiet op de begroting onder controle krijgt.

Alan McQuaid, chief economist bij Bloxham Stockbrokers in Dublin, is bovendien van mening dat Ierland de huidige rendementen op de staatsobligaties niet zal kunnen blijven betalen.

Gillian Edgeworth, economist bij UniCredit in London, gelooft niet in het scenario dat Ierland een reddingsplan nodig heeft. Wel maakt hij een uitzondering voor het geval dat de banken in snel tempo deposito’s zouden blijven verliezen.

Ierland heeft al 33 miljard euro in de banken geïnvesteerd, waarvan twee derde in Anglo Irish Bank. Laatstgenoemde bank werd vorig jaar genationaliseerd. Ze zou in totaal 25 miljard euro nodig hebben, maar Standard & Poor’s denkt dat dit eerder 35 miljard euro zal worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content