Umicore heeft nog grotere blootstelling aan de edelmetaalprijzen

Umicore zal volgens Geert Van Herck van Delaunay voortaan meer als een grondstoffenbedrijf bekeken worden. De materialentechnologiegroep gaat 100 miljoen euro investeren in haar vestiging in Hoboken. Daardoor wordt de capaciteit om edelmetalen te recycleren met 40% verhoogd.

Door deze investering bevestigt Umicore zijn status als “bovengrondse mijn”. En wordt de koers meer en meer gelinkt aan de ontwikkeling van de prijzen voor goud, zilver en andere edelmetalen. Voor de koers van Umicore zal dit niet zonder gevolgen blijven.

Want beleggers zullen nu steeds een blik op de goud- en zilverprijs werpen alvorens ze beslissen Umicore aandelen te kopen. En het verklaart ook in belangrijke mate waarom de koers van Umicore in de eerste jaarhelft zo’n 27% lager dook.

Dezelfde beweging werd ook vastgesteld voor de sectorindex van de Europese grondstoffenwaarden (Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American,…). Hierdoor miste Umicore de rally die het aandeel van concurrent Johnson Matthey (samen met Umicore één van de grootste producenten van autokatalysatoren) wel kende in de eerste jaarhelft (+10%).

De conclusie luidt dan ook dat een prijsstijging van de edelmetalen voor een duw in de rug van de aandelenkoers

van Umicore zal zorgen.

Op korte termijn ziet Van Herck nog de nodige volatiliteit in de goudprijs. En dit kan de koers na de sterke prestatie van de zomermaanden wat onder druk zetten. Vandaar het kopen op koerszwakte advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content