Uitstap Griekenland zou rampzalige gevolgen hebben voor België
Het is volgens ING Economic Research niet langer taboe om het over een verregaande structuurwijziging van de eurozone te hebben.
Maar de kwestie wordt dikwijls ten onrechte naar voren geschoven als oplossing voor de huidige economische en financiële problemen.
Een uitstap van Griekenland uit de eurozone of een gedeeltelijke uiteenspatting zou de economie net heel duur komen te staan, niet alleen inzake economische dynamiek, maar ook door de blootstelling van België aan verschillende landen die de eurozone dan zouden kunnen verlaten.
De blootstelling van België kan worden opgesplitst in vier aspecten: (i) de Europese solidariteitsmechanismen, (ii) de deelname aan de eurozone, (iii) de bankvorderingen en (iv) de reeds aangegane maar nog niet betaalde verbintenissen.
Als de economen van ING ER al die verschillende elementen bij elkaar leggen, komt de blootstelling aan de uitstap van alleen Griekenland op 14,1 miljard euro uit, wat dus nog doenbaar is.
Maar bij een uitstap van alle perifere landen (IT, ES, PT, IR, GR) loopt die blootstelling op tot 120,8 miljard euro, dus meer dan 32% van het bbp.
Blootstelling van België aan eurozone vertoont vier aspecten
Die blootstelling zal volgens ING Economic Research
daarom niet in een zuiver verlies worden omgezet. Toch vormt de hier geschatte blootstelling maar een fractie van het werkelijke gevaar dat een gedeeltelijke uiteenspatting van de eurozone inhoudt.
De verliezen van de andere landen in het centrum van de eurozone als gevolg van hun eigen blootstelling aan de perifere landen zouden immers ook een impact hebben op België.
Een uitstap van Griekenland uit de eurozone of het uiteenvallen van de eurozone zou dus rampzalige gevolgen hebben op de Belgische economie, rekening houdend met de bestaande banden tussen de Europese partners dertien jaar na de invoering van de euro. Die banden moeten ertoe aanzetten om het Europese avontuur voort te zetten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier