Uitblijven van hyperinflatie heeft te maken met snelheid geld in omloop

Op de Canaccord’s Global Resource Conference happening in Miami deed miljardair Frank Giustra een aantal opmerkelijke uitspraken. Hem werd onder andere de vraag gesteld waarom de verwachte hyperinflatie – die het gevolg zou moeten zijn van de ongebreidelde creatie van geld – tot dusver is uitgebleven. Zijn antwoord klonk enigszins merkwaardig.

Volgens Giustra heeft de FED de Rubicon overgestoken (waarbij hij de vergelijking maakt met de machtsgreep door Julius Caesar in het oude Rome) wanneer in december 2008 de eerste ronde van quantative easing werd aangekondigd. Vanaf dat punt kon de Amerikaanse centrale bank niet meer terug.

Laagste niveau sinds 1959

Het ongebreideld drukken van geld moet in normale omstandigheden aanleiding geven tot inflatie, met zelfs de dreiging van hyperinflatie.

Zover is het tot dusver nog niet gekomen. Het uitblijven van hyperinflatie heeft volgens Giustra alles te maken met de snelheid van het geld in omloop.

De omloopsnelheid van het geld – het tempo waaraan het geld van eigenaar wisselt in de economie – is volgens Giustra nog nooit zo laag geweest sinds 1959. Dat was het eerste jaar dat die snelheid werd gemeten, zodat het record eigenlijk nog veel ouder kan zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content